Fűkő Tibor: ,,Egy nagyszerű brigádot örököltem!”

Fűkő Tibor az Eger SE U13-as csapatának vezetőedzője, valamint az U6-os korosztálynál, illetve az U8-as lányoknál is tréner. A fiatal futballisták mellett pedig a fiú U19 és a vármegyei első osztályú gárdánál is edző. Korábban már elvégezte a Grassroots C tanfolyamot, tavaly sikerült számára az UEFA B tanfolyam is.

 

– Mióta az életed része a foci?

Mivel a családban nagy szerepe volt a focinak így mióta az eszemet tudom  életem része ez a csodálatos játék. Szervezett edzéseken, ha jól emlékszem talán 1992-1993 környéken kezdtem részt venni.

 

– Hogyan lett belőled edző?

Gyakorlatilag már régebben elkezdett foglalkoztatni az edzősködés gondolata, de az akkori munkahelyemen nem tudtam volna megoldani a tanfolyami napokon való részvételt, így tolódott a dolog. Amikor elszakadt az achillesem akkor döntöttem el, hogy valahogy megpróbálkozom a jelentkezéssel, amikor lehetséges lesz. Közben jött az első utánpótlás megkeresés Maklárról az U19 es csapatát irányíthattam. Az ott töltött idő alatt sikerült elvégeznem a Grassroots C tanfolyamot. Innen kerültem az ESE- hez Vitányi Laci segítségével.

 

– Megye I., U19, U13, U6, U7-9 lányok. Számos korosztályban tevékenykedsz edzőként az Eger SE-nél. Hogyan összeegyeztethető ennyi minden?

Uhh.. Nehezen..

Egyrészt örülök, hogy ennyi helyen tudok részt venni edzéseken,  mert mindenből van mit tanulni és tapasztalni. Másrészt, ha mindenhol ott vagyok, akkor igazán sehol nem vagyok teljes egészében.

Idén már sikerül egy olyan heti ritmust alakítani, ahol már sokkal komfortosabban érzem magam. Ehhez kellet, hogy a nagyokhoz csak hétfőn kell fixen mennem, viszont cserébe az összes többi  helyen minden edzésen foglalkozáson gond nélkül részt tudok venni.

 

– Hogyan látod a korosztályokat?

Megye1-U19

Itt inkább a fiatalabb csapat áll hozzám közelebb jó kis társaság, de valamiért nem jön ki mérkőzésen, amit valójában tudnak. Az elmúlt évben láttunk olyan dolgokat edzésen és bajnokin is, ami bizonyíték arra, hogy nagyon is jó játékosok és tudnak futballozni, de és sokszor csak a DE meg hogy MIÉRT nem jön ki ez meccsen.

 

U13 

Mondhatom egy nagyszerű brigádot örököltem, másfél éve. Bármilyen rossz napom van mikor elmegyek értük a sulihoz, mire visszatérünk az Északira, már majdnem minden rendben van  :). Sok tehetséges fiú jár ebbe csapatba és remélem, hogy a későbbiekben néhányan eljutnak valamelyik NB-s bajnokságig felnőtt szinten.

 

U6

Azt kell mondjam, hogy a nap végén nem lehet jobban zárni mint a “törpikkel” Itt már sokat lehet mókázni, nevetni, játszani, és ami a lényeg, ha valakinek sikerül egy csel egy gól vagy bármilyen feladat, akkor már boldogság van.

U8 leány

Háttal nem kezdünk mondatot DE! Háááát ez a kis brigád is megér egy misét minden alkalommal. 🙂

Teljesen más a lányokkal egy foglalkozás, mint a fiúkkal. Sokkal több dologra kell itt figyelni, mint a fiúknál. Itt lehet, egy hangosabb szó az egyik nap sírást vált ki, más nap ugyanaz a gesztus már csak egy fintort vagy nevetést eredményez. Nem lehet kiigazodni 😀   elvégre CSAJOK

 

– Az U13-ok, hogyan teljesítenek ebben a szezonban?

Az őszi szezonunk nem igazán sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Ezt igyekszünk el is felejteni nagyon gyorsan.

A téli felkészülés jól indult látszott, hogy ebből egy jó kis tavasz lehet, majd sajnos, mint gondolom mindenhol, itt is rengeteg a beteg, és a nagyszerű januárban-februárban végzett munka, homályba veszni látszik.  Igyekszünk minden gyermeket jó állapotba hozni és nagyon várjuk a tavaszi mérkőzéseket.

 

– Milyenek a kis labdarúgók? Hogyan látod milyen lesz az utánpótlás?

Azt kell mondjam, hogy egyre több olyan kis ovis van akin látszik, hogy nem csak itt focizik hanem otthon is játszanak vele. Ami nagy öröm, mert sokkal jobban lehet haladni, az ilyen kis gyerekekkel. Nagyon bizakodó vagyok, bár én mindenkiben látom a focistát aztán a kolléga meg néz rám mosolyogva 🙂

Ami külön öröm, hogy az ovi fesztiválokon, már majdnem annyi ügyes agilis kislányt tudunk feljegyezni, mint kisfiút.

 

– Mik a legemlékezetesebb eredményeid edzőként?

Talán ha sikerként lehet ezeket elkönyvelni két mérkőzést tudnék kiemelni. Két korosztály de, mindkettő a DLA /Debreceni Labdarúgó Akadémia/ elleni meccsek

A 2007 -es korosztállyal sikerült a több mint egy éves veretlenséget megtörnünk a vendég csapatnál, egy nagyon érzelemdús mérkőzésen.

A másik pedig a 2010-es csapat olyan játékkal rukkolt elő, ami után egy teljesen semleges edző hallgató kollégától olyan email-t kaptam, aminek az volt az utolsó mondata, ” Nagy élmény volt nézni a játékotok, minden részletét, beleértve a mentális részét is”

 

– Mi a célod edzőként?

Persze mindenkinek, aki edzősködik azért az lehet a célja, hogy minél magasabb szinten, magasabb osztályban, minél jobb csapatnak lehessen az edzője. E mellet annak is örülnék, ha egy gyereknek azt mondják, hogy holnaptól Tibi bácsi az edződ, akkor azt mondja EEEZ AAAZ!!!!

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

Vélemény, hozzászólás?