Sóskúti Balázs: ,,Itt Egerben hangzott el és ehhez tartani is fogom magam: Inkább legyen kevés oroszlánom, mint sok nyulam.”

Sóskúti Balázs edző jelenleg az U14-es csapatot irányítja. Elvégezte a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakát, a Grassroots C licencet 2019-ben Mátraházán, az UEFA B liszenszet pedig 2022-ben Szolnokon. Több gárda edzője is volt, majd az Eger SE-nél is bejárta a ranglétrát. Azt vallja: ,,Inkább legyen kevés oroszlánom, mint sok nyulam.”

Mióta életed része a foci?
Ahogy emlékszem már egészen kicsi korom óta imádtam ezt a játékszert, ami már a mindennapjaim része. Szervezett keretek között 6 vagy 7 éves koromban vitt Édesapám az Ózdi Kohász toborzójára, amiért nagyon hálás vagyok neki!

Hogyan lett belőled edző?
Az edzősködés már a középiskolai tanulmányaim végén igencsak érdekeltek. Ebben közre játszott, hogy a korosztályos ranglétrákon a nevelő egyesületemnél jó edzőim voltak. Megkedveltem ezt a szakmát és a sportág pozitív hatását. Ezért is jelentkeztem a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakára, ahol labdarúgó szakirányon meg is szereztem a diplomámat. A szakmai gyakorlatomat a Vasas és az Újpest korosztályos csapatainál végeztem el. Itt kezdődött el igazán az én „pályafutásom”. Itt még asszisztensedző voltam, azaz vízhordó, labdacipelő és bemelegítést végrehajtó, de ennek is nagyon örültem, hiszen valahol el kell kezdeni. Az első vezetőedzői feladatomat az Ózdi FC-nél kezdtem el az U10 és U11-es korosztályban. Nagyon örülök, hogy maradtam ebben a közegben, mert folyamatos kihívások elé állít engem. Az MLSZ által kiírt edzői tanfolyamok közül az Grassroots C liszenszet 2019-ben Mátraházán, az UEFA B liszenszet pedig 2022-ben Szolnokon végeztem el.


Az U14-es korosztály edzője vagy. Milyen ez a korosztály?
Nagyon örülök, hogy ezt az évadot velük dolgozhattam végig. Jó közösséget alkotnak a labdarúgáson belül és azon kívül is. Ez meg is látszódott az edzéseken, a mérkőzéseken, az idegenbeli utazásokon, illetve az öltözőben is. Tudnak nagyon „zsiványok” is lenni, ami szerintem nagyon jó dolog ebben a sportágban, illetve tudnak egységesek és szervezettek lenni a futballpályán. Egy szabályt fektettem le náluk már a legelején „Inkább legyen kevés oroszlánom, mint sok nyulam”. Ezt egész szezonban tartották is a srácok.

Korábban mely korosztályoknál voltál edző?
A szakmai gyakorlatom keretein belül segédkeztem a Vasas U7, U11-es csapatainál, illetve az Újpest U11-es korosztályánál. Ózdon az U10-U11-es korosztályt 2 évig vezényelhettem vezetőedzőként. Ezt követően kerültem az Eger SE-hez, ahol először az U8 és az U13-nál voltam asszisztensedző. Majd vezetőedzőként az U13-nál, az U9-nél, az U11 lány csapatnál és az U14-nél dolgozhattam.

Játékos is vagy a megyei első osztályú csapatban. Hogyan összeegyeztethető a kettő?
Ebben az évadban ősszel sajnos kevesebbet tudtam a Megyei I-es csapat edzésére járni a korosztályos edzések miatt. Ősszel U14 vezetőedzőként, majd U8 asszisztensedzőként is dolgoztam. Nehezen lehetett összeegyeztetni ezt a három dolgot. A tavaszi szezonban ez másképp alakult. Már „csak” az U14-es korosztályra kellett jobban fókuszálnom, illetve a Megye I-es edzés időpontja is változott. Tavaszi félévben így a két csapatra jobban tudtam koncentrálni, mert az U14-es edzés 15:30-17:00-ig tartott, a felnőtt edzés pedig 17:30-kor kezdődött. Örülök, hogy ez így alakult, mert szeretek nagyon edzősködni, meg szeretek még nagyon „mozogni” is a felnőtt csapatban.

Mi a legemlékezetesebb eddig számodra edzőként?
A tavalyi 2021-2022-es szezonban az U14-es csapattal volt az első ilyen pillanatom a Szolnok elleni hazai mérkőzésnél, amikor az első gólunknál 16 gyerekkel én is újra gyerek lehettem, mert 16-an ölelkeztünk össze és örültünk önfeledten, mintha bajnokságot nyertünk volna. Hihetetlen érzés volt ez számomra, hogy egy gól mit vált ki a gyerekekből és belőlem is.

A második ilyen nagy pillanat az Ózdi edzőtábor volt ugyan ezzel a csapattal, ahol nem csak az mutatkozott meg, hogy mennyire szeretik ezt a sportágat, hanem azt is megmutatták, hogy mekkora szívük van egymás iránt. Ők ezt lehet fel sem fogták akkor.

A harmadik pillanat, amit a mai napig nem tudok én sem felfogni miért fontos pillanat számomra, azaz idei őszi vereség az Újpest otthonában. Mi kitűztünk egy célt a mérkőzésre és teljesítettük. Büszkébben mentünk le a pályáról, úgy, hogy kikaptunk, mint a hazai csapat, hogy győzött. Ez, hogy milyen értéket képvisel ebben a sportágban, mindenki döntse el maga…

Negyedik pillanat a mostani évadban az U14-es csapatnál volt szintén. Az egyik mérkőzésen egy játékosunk gólt szerzett, nem is akár milyet …. Ez olyan extázist, olyan érzelmeket váltott ki belőle, meg a csapat összes tagjából, hogy mindnyájan megint, mint a „bolondok” ölelkeztünk a kispad előtt. Hihetetlen, hogy a gyerekekben milyen érzelem van, ami azért nagyon fontos számomra, mert a mai világban olyan nehezen tudják érzelmeiket kifejezni a gyerekek, de valamiért ez a sport, illetve ez a pillanat ezt okozza… Csúcs…

Mi a célod edzőként?
A gyerekeknél:
Minden jelenlegi tudást át szeretnék adni a gyerekeknek, amit eddig megtanultam vagy tapasztaltam. Nem csak szakmailag, hanem emberi oldalról és a sportág pozitív hatásairól is egyaránt. Nagyon fontosnak tartom a mentalitást. Az, hogy milyen edzést tervezek a „labdával” fontos, de számomra ez egyenlő azzal is, hogy milyen módon adom ezt át a gyerekeknek. Nem csak azt szeretném látni, hogy tudja, hanem minden áron is el akarja sajátítani, illetve szenvedélynek érezze ezt a sportágat. Még mindig vallom ezt a nézetet, ha „labdarúgás kötelességé válik, nem marad szenvedély” akkor nehezen fejlődhetünk.
A saját részemről:
Tapasztalni, tapasztalni és tapasztalni szeretnék minél többet kollégáktól, edzésekből, mérkőzésekből, illetve saját magam hibáiból (amit majd kijavíthatok idővel). Célom, hogy a ranglétrán minél magasabbra juthassak, addig amíg falakba nem ütközök.
Rövid távú célom, hogy a Testnevelési Egyetem Mester szakedzői képzését elvégezzem, illetve az MLSZ által kiírt UEFA A Tanfolyamra felvegyenek. Szeretnék majd a felnőtt futballban dolgozni. Ha lehet ezt mondanom, ez a legmagasabb célom, de tudom ehhez idő kell és ahogy mondtam számos tapasztalat.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?