Bíró Petra: ,,Rengeteg figyelmet, munkát, türelmet igényelnek.”

Bíró Petra 2017 tavasza óta igazolt játékos az Eger SE-nél. Jelenleg az NB II-es nagypályás és futsal csapat tagja, mellette pedig az U11-es leány együttes trénére és az U7-es gárda vezetőedzője. Grassroots Alap tanfolyammal rendelkezik, 2023. tavaszán pedig elkezdte az UEFA C képzést is.

 

– Mióta az életed része a foci?

Egészen óvodás korom óta meg volt a sport iránti szeretet, szimpátia, különösen a foci iránt. Balszerencsémre sajnos sosem volt lehetőségem szülővárosomban egyesületi szinten játszani csapatban, mivel nem volt jelen leány utánpótlás együttes, sem női felnőtt. 14 évesen kerültem Egerbe gimnáziumi tanulmányaim során, ekkor egy tavaszi diákolimpián kaptam meghívást az Eger SE-től, ahol korosztályombeli lányokat toboroztak. Kaptam az alkalmon, így 2017 tavaszán már igazolt játékosa voltam az egri U17-es utánpótlás csapatnak.

 

– Hogyan lett belőled edző?

Elhatároztam, hogy egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan szeretném mélyebben beleásni magamat az edzősködés világába. Beiratkoztam az MLSZ által meghirdetett Grassroots Alap tanfolyamra, melyet sikeresen elvégeztem 2022.májusában. Ekkor már az Eger Labdarúgó Sport Kft. utánpótlás edzőjeként dolgoztam. 1 éves munkatapasztalat után felvételt nyertem az UEFA C tanfolyamra, melyet júniusban fogok befejezni.

 

 

 

– Több csapatnál vagy edző. Az U11-es lányok hogyan teljesítenek? 

Úgy gondolom, hogy nagyon közel állnak hozzám a lányok, így nem volt nehéz megtalálni velük a közös hangot. Azt érzem, hogy részükről is megvan felém a bizalom, így az edzéseken próbáljuk belőlük kihozni a maximumot és jó hangulatot teremteni, amire ők is vevők. Fiúk közt versenyeztetjük őket Bozsik Tornákon, ami hatalmas előny lesz később számukra. Lenyűgöző, hogy tornáról-tornára mekkora fejlődésen mennek keresztül, amit az eredmények is tükröznek. Együttműködő és motivált lányokról van szó, akikkel bármikor szívesen dolgozom.

 

 

– A lányok mellett az U7-es gárda edzője is vagy. Milyenek a kicsi focisták? 

Vezetőedzőként a leány csapattal ellentétben természetesen több munkám van az U7-es palántáknál. Rengeteg figyelmet, munkát, türelmet igényelnek, amit igyekszem nekik megadni. Nagyon sok féle gyerkőc van, de próbálom mindegyikőjükkel megtalálni a közös hangot. Vannak, akik kiemelkedőbbek az átlagnál, vannak lelkesek, vannak szorgalmasak, motiváltak. Szeretném mindenkiből kihozni a lehető legtöbbet és azt éreztetni, hogy itt pozitív környezetben vannak.

 

 

– Játékosként tagja vagy az NB II-es női gárdának. Hogyan összeegyeztethető a kettő?

Szerencsére az edzéseket össze tudtuk egyeztetni úgy, hogy ne ütközzenek, viszont ez nem egyszerű logisztika valóban. Számomra kikapcsolódást, feltöltődést jelent az aktív labdarúgás, nem teherként vagy egy plusz feladatként élem meg, hanem egy olyan dolog, amit szeretek csinálni, illetve igyekszem magamból is kihozni a maximumot játékosként is. Motivált, ambiciózus személynek tartom magam, így természetesen ameddig bírom, folytatni fogom és reménykedem, hogy játékosként egyszer lesz lehetőségem az egri csapattal az NB I-ben is pályára lépni.

 

– Nőként, hogyan lehet elhelyezkedni edzőként? Milyen a női edzők megítélése a labdarúgás világában? 

Úgy gondolom, hogy nőként ez egy nehéz szakma, viszont hiszek abban, hogy ahogy egy férfi, egy nő is képes szakmailag elsajátítani azt a tudást, amire szükség van, ehhez megfelelő hozzáállással és szorgalommal.

 

– Mik a legemlékezetesebb eredményeid edzőként?

Egyet nem tudnék kiemelni, viszont ami mélyen bennem maradt, az az U11-es lányokkal az őszi szezonban az utolsó Bozsik Torna, ahol minden fiú csapaton felülkerekedtek a csajok. Emlékezetes eredményként könyvelném el akár azt is, amikor a tavalyi U7-es korosztállyal az U8-as gyerekek között remekeltek az Emerson Kupán, három napon keresztül, reggeltől késő délutánig.

 

– Mi a célod edzőként?

Egy olyan szakmai tudás megalapozása a tanfolyamok, illetve önképzés által, amivel az adott gyerekekből/játékosokból ki tudom hozni a maximumot és egy olyan pozitív légkört megteremteni, – bármilyen korosztályhoz is kerülök a jövőben – ahová szívesen és jó kedvvel járnak edzésre.

 

 

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?