Bukta Krisztián: ,,A lehető legtöbb kapusnak szeretném átadni azt a tudást, amivel rendelkezem.”

Bukta Krisztián több korosztály csapatainak kapusaival dolgozik együtt. (U9, U12, U15, U16, U17) A legmagasabb végzettsége az UEFA Goalkeeper B, amit nem régen végzett el. (MLSZ Grassroots C (2012), MLSZ Goalkeeper C (2022), UEFA Goalkeeper B (2023). A célja, hogy a lehető legtöbb kapusnak átadja azt a tudást, amivel rendelkezik és szeretné őket a sporttal egybekötött egészséges életre nevelni.

Mióta az életed része a foci?

Szüleim ’92 nyarán írattak be egy focisuliba Mezőkövesden. Innentől nem volt kérdéses a jövőm.

Hogyan lett belőled edző?

Bükkábrányban fociztam, mikor a vezetőség megkeresett, hogy tartsak kapusedzéseket az egyesület utánpótlás korú kapusainak. Az első edzői papíromat ekkor szereztem meg (2012). Ahogy teltek az évek, újabb és újabb tanfolyamok következtek, a legfrissebb az UEFA Goalkeeper B diploma.

Kapusedzőként több korosztály munkájába is betekinthetsz. Hogy látod milyenek a hálóőr palánták?

Jelenleg az U9, U12, U15, U16, U17 korosztályok kapusainak tartok edzéseket. Elmondhatom, hogy minden korosztályban vannak tehetséges kapusaink. Akinek van lemaradása azt igyekszünk pótolni. A fiúk és a lányok is szorgalmasok, igyekeznek a legjobb tudásuk szerint végrehajtani a kitűzött feladatokat.

Hogy látod, mennyire vonzza ez a pozíció egy csapaton belül a gyerekeket?

Ha a kisebb korosztályok edzéseire ellátogatsz, akkor láthatod, hogy több srác is ( még ha nem is kapus) kapuskesztyűvel a kezében érkezik a sporttelepre. Ebből nekem az jön le, hogy valamiért sok gyerkőcnek tetszik a kapuslét. Persze ez idővel változik és csak a legjobbak, legkitartóbbak, mondhatni “legőrültebbek” maradnak kapusok, hiszen ez egy teljesen más világ.

Mik a legemlékezetesebb eredményeid edzőként?

Hála Istennek ebből van sok. 🙂

Minden egyes olyan tornát, mérkőzést sikernek élek meg, amin visszaköszön az, amit az edzéseken gyakorlunk. Természetesen különösen büszke vagyok a kapusaimra például, ha a torna legjobb kapusa címet hozzák el. Személy szerint a legnagyobb sikernek azt tartom, ha egy kapusommal olyan edzésmunkát tudok végezni, mely következtében folyamatosan fejlődik. A fejlődésére és tudására pedig az akadémiák is hamar felfigyelnek. Több korosztályos kapusunk iránt érdeklődnek, ami véleményem szerint az egyén képességei mellett az edzőknek is köszönhető. Ebből a szempontból Nagy Dinát emelném ki, aki Egerben ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival és immáron harmadik éve a Ferencváros korosztályos csapatának meghatározó tagja és csapatkapitánya.

Mi a célod edzőként?

A lehető legtöbb kapusnak szeretném átadni azt a tudást, amivel rendelkezem és szeretném őket a sporttal egybekötött egészséges életre nevelni.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?