Női törtélem, örökranglista

Eger női labdarúgó csapatai 

 

 

 

Az első csapatkép

SIKEREK: Magyar Kupa döntő KÉTSZER (1997; 2001).
NB1., 4. hely: HÉTSZER (1987; 1988; 1989; 1990; 1991; 1993)
GÓLKIRÁLY: Szabó Ilona (1994/1995)

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ:

1982. május 17-én a Népsport hasábjain a csapatkapitány, Ballagó Erzsébet nyilatkozott, aki elmondta, hogy már akkor majdnem tíz éves volt az egri női foci, ami azt jelenti, hogy a kezdetek 1970 környékére datálódnak. A nyilatkozat idejében a csapat edzője a kórház főkönyvelője Balázs József volt. Az 1982-ben szervezett Magyar Ifjúsági Kupa női versenysorozatát az Egri Lendület nyerte (tagjai: Száva, Garics, Csányi, Ballagó, Nagy, Vajmi, Szarvas, Zuznai, Kollár), akik ezáltal kijutottak a spanyolországi Mundial 82 döntőre.

A Magyar Labdarúgó Szövetség égisze alatt az 1983/1984-es idényben írták ki először a női országos első osztályú labdarúgó bajnokságot. Tekintettel arra, hogy az azt megelőző időszakban az egri hölgyek sorra nyerték a különböző tornákat, eseményeket, így az első bajnokságban is helyet kaptunk – azaz a honi NB I. alapítói vagyunk!

1983/1984 – EGRI LENDÜLET, NB I.:
A csapat Benke Ferenc vezetésével az alábbi 18-as kerettel vág neki a történelmi bajnokságnak:

KAPUSOK: Száva Mária, Kollár Anita, Barkóczi Klára
VÉDŐK: Csányi Judit, Soós Margit, Zuznai Anna, Ballagó Erzsébet, Ipacs Ilona, Mata Anikó
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Nagyné Szarvas Ildikó, Nagy Dóra, Vajmi Csilla, Papp Annamária
TÁMADÓK: Bartháné Lánszky Mária. Kóré Mária. Fehér Judit, Soós Éva, Garics Margit.
A csapat 1983. szeptember 11-én játsza történelmi, első NB I-es bajnoki mérkőzését. Az első győzelemre a harmadik fordulóig kellett várni, ahol a Belügyminisztérium TSB csapatát idegenben múlta felül az együttes 1-0-ra.
Az együttes meghívást kapott 1983. december 17-e és 18-a között a több, mint 700 néző előtt a Fáy utcában rendezett nemzetközi teremtornára, ami azért emlékezetes, mert az új nemzeti Színházért rendezte meg a Észak-Pesti ÁFÉSZ. Az együttes a tabella ötödik helyén végez.

1984/1985 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

Továbbra is Benke Ferenc irányítja az együttest, amelyben a keret nagy része egyben maradt, azonban olyan játékosok csatlakoztak, mint Szepesházy Krisztina, Móréné Rácz Zsuzsanna, Nagyné Szarvas Ildikó, Ballagó Erzsébet vagy Mata Anikó.

Nagy izgalomban tartotta a női labdarúgást, hogy a bajnokság tavaszi szakaszára válogatott EB selejtező várt a legjobbakra Spanyolország ellen (1-0-ra nyertünk), de a nyár végén már Olaszországba volt hivatalos a Tóth Ferenc által irányított női válogatott (bár inkább Budapest Válogatott néven), ahol a nemzetközi tornán második helyen végzett Csehszlovákia mögött.

A bajnokság elején csapatunkat ismét meghívták egy rangos nemzetközi tornára. Bár  vereséggel kezdtünk, a második fordulóban hazai pályán 200 néző előtt 1-1-es döntetlent értünk el a Csőszerelő ellen, gólunkat Mata lőtte, az ötödik fordulóban pedig szintén Mata góljával az első győzelmünket is megszereztük a Volánbusz csapat ellen. Az együttes ismét az ötödik helyet szeri meg.

1985/1986 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

A harmadik évét kezdte meg vezetőedzőként Benke Ferenc. A csapathoz olyan későbbi legendás játékosok csatlakoztak, mint Bagi Ilona vagy Szomolyai Istvánné.
Arról, hogy az együttes nem felejtett el focizni hamar meggyőződhettünk, ugyanis augusztusban Jugoszláviában, Pulában nyert meg egy nemzetközi nagypályás tornát a brigád, ahol a döntőben az olasz Udine gárdáját verték 2-1-re.
Majd még ugyanebben a hónapban az ausztriai Leobenben is részt vettek egy nemzetközi tornán, ahol veretlenül, rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a második helyre, azonban a gólkirálynő, játékosunk Papp Annamária lett.
Az első olyan bajnokság kezdődött meg, ahol már nemcsak Eger képviselte a vidéket, hanem a Szegedi Paprika, a Gyulai SE és a Székesfehérvári Postát is színesítette a mezőnyt.
Természetesen a meghívásos téli nemzetközi teremtorna sem maradhatott el – ezúttal Veszprémben szerepeltünk, ahol a hatodik helyen végeztünk, de április 04-e és 05-e között Egerben is nemzetközi tornát szerveztek az akkori vezetők.
Az együttes végül az NB I-es bajnokság hatodik helyére fut be.

1986/1987- EGRI LENDÜLET, NB I.:

A legendás Boldvai Gyula vette át a csapat irányítását, a keret nem változott jelentős mértékben. Már a bajnokság első mérkőzése remekül sikerült, hiszen a Gyömrői úton 100 néző előtt Papp (2), Vajmi és Nagy góljaival 4-2 arányban múltuk felől a hazai Tipográfia Vénusz csapatát.
Az együttes történelmi sikert ért el, hiszen először jutott el a negyedik helyig.

A bajnokság végén az Egri Lendület sportkör 35 éves jubileumára nemzetközi női labdarúgó tornát rendeztek Egerben, I. Eger Kupa néven, amit a hazaiak megnyertek, a döntőben az olasz Aurora Mombretto csapatát 5-1-re verve, a torna legtechnikásabb játékosa az egri Papp Annamária lett.

1987/1988 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

Boldvai Gyula második évében az előző bravúrt sikerült megismételni, hiszen ismételten a negyedik helyre ért be az Egri Lendület csapata. Már a bajnokság eleje meghatározóan indult, hogy 400 néző előtt hazai pályán Loyd, Faragóné és Papp góljaival 3-0 arányban múltuk felül a Fővárosi Sütőipari SE csapatát, majd a második fordulóban a bajnoki címvédő Ferencvárosi László Kórház is behódolt Egerben – szintén 400 néző előtt.

A csapat részt vett decemberben a Tipográfia nagy szabású rendezvényén és tornáján, ahol a harmadik helyet szerezte meg! A gárda így állt fel: Bagi Ilona — Soós Edit, Zuznai Anikó, Vajmi Csilla, Szepesházy Krisztina, Szomolyainé, Nagyné, Nagy Dóra, Loy Zsuzsa, Gál Róza, Faragóné. Csere: Kollár, Simon, Bujáki, Lükön, Ballagó. Edző: Boldvai Gyula.

A csapat Húsvétkor Nyugat-Berlinben, a 75 éves SV Preussen Wilmersdorf jubileumi tornáján szerepelt, majd júniusban ismét megrendezte a klub az egri nemzetközi tornáját – utóbbiban olasz, jugoszláv és osztrák csapatok ellen maradt 100%-os az együttes és nyerte meg a tornát, ahol két gólkirálynőt koronáztak meg, Papp Annamária és Nagyné Szarvas Ildikó személyében, akik természetesen egriek voltak.

1988/1989 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

Nagy Frigyes vette át a csapat irányítását, de rossz hír volt, hogy Papp Annamária a Feminához igazolt, ellenben csatlakozott a csapathoz Kaszáné és Vámosiné. Nem maradhatott el a „szokásos” nemzetközi torna sem, ezúttal Ausztriába invitálták az egri hölgyeket, ahol a második helyet szereztük meg. Az első fordulóban 200 néző előtt idegenben sikerült felülmúlnunk 4-2-re a Tipográfia csapatát (góljainkat Nagyné, Nagy, Gál, Faragó szerezte). A bajnokság érdekessége, hogy a Femina elleni idegenbeli rangadón, döntetlen állásnál egy játékos ütközést követően kialakult szóváltásban a fővárosaik edzője Vida Ferenc megütötte Nagy Frigyest, akit emiatt két évre eltiltottak, a pontokat pedig az egriek kapták meg.

A klubnak ismét sikerült a negyedik helyre befutni.

1989/1990 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

Nagy Frigyes második évében újabb negyedik hely az egri hölgyek sikere.
A bajnokságot a szolnoki Tiszaligeti SE elleni nyolc gólos kiütéssel kezdtük (Gál 4, Nagy 2, Szabó 2.)
Azonban 1990. május 28-án a Népsportban jelent meg a sajnálatos hír, mely szerint: A női labdarúgó-bajnokság rájátszásában szervezeti és anyagi okok miatt nem vesz részt az Egri Lendület, így csak három fővárosi együttes méri össze tudását.”, ezáltal a csapat a bajnokság negyedik helyen végzett, tekintettel, hogy a felsőházi rájátszásra volt jogosult.

A leggyakrabban az alábbi játékosok jutottak szóhoz kezdőként: Bagi — Vajmi, Soós, Szepesházy, Szomolyainé — Lój, Nagy D., Vámosi — Lubai, Szabó, Gál – de több ízben jelentés szerepet kapott Kollár, Ballagó, Simon és Mata is.
Az NB I.-es góllövőlistán Szabó Ilona 19, Gál Rozália 17 góllal jelentkezett.

1990/1991 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

Nagy Frigyes a következő évben ismét a negyedik helyre futott be, a csapatba építve többek között Haviárt.
A szezont ismét a Szolnok ellen kezdtük, ezúttal idegenben és a : Kollár — Rónai (Vámosi). Soós. Vajmi. Szomolyainé — Haviár. Nagy. Lubai. Lói — Gál. Szabó (Benke). Edző: Nagy Frigyes. összetételű gárda Nagy, Benke, Vámosi és egy öngólnak köszönhetően magabiztos 4-0-ás sikert aratott.

Érdekesség, hogy az ősz végén összeállították a szakemberek és újságírok az őszi szezon álomcsapatát, de balhátvéd és jobbszélső pozícióba senkit nem delegáltak, mert megítélésük szerint nem nyújtott senki kimagaslót. Középső középpályán Nagy D., míg balszélsőként Gál R. kapott helyet egri részről a megtisztelő felsorolásban.
Gál Rozália ismét feltalálta magát a kapu előtt, hiszen ezúttal is 17-szer köszönt be, a csapat mindösszesen gyengébb gólaránya miatt marad le a dobogóról.

1991/1992- EGRI LENDÜLET, NB I.:

Fodor Pál vette át a csapat irányítását és az első fordulóban Szolnokra látogattak, ahol Gál 2 és Nagyné góljaival három gólos győzelmet arattunk. A csapat az ötödik helyre érkezett be, a kapuban Fekete, a mezőnyben Kekecs is egyre nagyobb szerepet kapott. Gál Rozália ismét villogott, ezúttal 15 gólt ért el.

1992/1993- EGRI LENDÜLET, NB I.:

A bajnokság első híre az, hogy Szepesházy Krisztina Egerből a bajnok Renova együttesébe igazolt. A bajnokságot 400 néző előtt hazai pályán vereséggel nyitottuk. Érdekesség, hogy a szeptemberben esedékes egri bajnokira a Szeged nem jött el, így a két pontot a zöld asztalnál kapta meg a csapat. A téli szünetben az ötödik helyen teleltünk, karnyújtásnyira a dobogótól, míg a góllövőlista második helyén az egri Gál helyezkedett el. A kupában a nyolc közé jutásért meglepetésre a Szolnok állított meg minket.

Fodor Pál együttese egy helyet javítva, ismét a negyedik helyet szerezte meg az NB I.-ben. Vinczepapné és Dudásné is egyre több játéklehetőséget kapott. Gál Rozália pedig ezúttal 21 gólt szerzett.

1993 márciusában a Toyota kupa keretében a városi sportcsarnokban 1000 (!!!) néző előtt játszott a női csapat és aratott sikert.

1993/1994- EGRI FREDDY LENDÜLET, NB I.:

A szezon Loj Zsuzsanna és Török Ibolya eligazolásával kezdődött, akik Pécsre szerződtek, helyükre Debrecenből érkezett Nagy Erika, Nagy Éva, Póczos Edit és Lőrincz Mónika. Boldvai Gyulához került ismét a csapat, amely a 13 csapatos bajnokság ötödik helyére futott be. Lakatos Henrietta, Dalka Erzsébet és Németh Gréta is feltűnt a csapatban.

Érdekesség ebben a bajnokságban is volt, hiszen a Pepita Sárkányok elleni idegenbeli mérkőzésünk a pálya használhatatlansága miatt elmaradt. 1994. márciusában kétségessé vált a folytatás, ugyanis teljes pénztelenség jelentkezett az egri csapatnál – végül nem utazott el a Renova elleni idegenbeli mérkőzésre.

Szabó Ilona 30, Gál Rozália pedig 17 gólt ért el.

1994/1995 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

A Boldvai Gyula által vezetett csapat, a Harsányi Diána, Gál Rozália, Lubai Mónika, Fekete Judit, Németh Gréta, Szabó Ilona. Elöl: Dalka Erzsébet, Lakatos Henrietta, Tamás Andrea, Póczos Edit, Dudásné Vágó Ildikó, Vajmi Csilla összetételben újabb ötödik helyet gyűjtött be.
Ebben a szezonban két csoportra osztották az indulókat, az egriek a Keleti-csoportba kerültek.
Szabó Ilona 26 találattal az NB I. gólkirálya lett, egyben bekerült a bajnokság válogatottjába is, míg Gál Rozália a második csapatban kapott helyett.

1995/1996 – FC EGER, NB1: 

Benkő János a vezetőedzőségének első évében a 10 csapatos bajnokság nyolcadik helyére kormányozta be az FC Egert, Gál Rozália 12 góllal segített őt.

1996/1997 – FC EGER AGRIA VOLÁN, NB1:

Benkő János második évében javított és az ötödik helyig lépett fel. A csapatot az alábbi játékosok alkották (zárójelben a születési évük):
Kapusok: Tamás Andrea, (1973) , Tóth Adrien (1976).
Mezőnyjátékosok: Dudásné Vágó Ildikó (1965), Simon Erzsébet (1971), Lakatos Henrietta (1973), Vajmi Csilla (1964), Póczos Edit (1973), Soós Margit (1955), Fekete Judit (1969), Mező Mária (1970), Lubai Mónika (1975), Samu Eszter (1976), Németh Gréta, (1981) , Juhász Zsanett (1977), Gáspár Mónika (1976), Harsányi Diána (1978), Szabó Ilona, (1971), Gál Rozália (1969),  Ádám Mónika (1977), Udvardi Anita (1978), Magda Gabriella (1980), Nagyné Szarvas Ildikó (1963), Smuczer Angéla (1982).
A góllövőlistán Szabó Ilona a negyedik helyen végzett 19 szerzett góllal.
A klubtörténelem egyik legnagyobb sikere is ehhez az esztendőhöz fűződik, hiszen először mérettünk meg a Magyar Kupa döntőjében!

Pécsi Fortuna-BAT  – FC Eger-Agria Volán 5–0 (1–0)
Hungária krt., 400 néző, Magyar Kupa döntő
FC Eger-Agria Volán:
 Tóth A. – Fekete J., Simon, Póczos, Lakatos (Juhász) – Dudásné, Mező (Samu), Lubai – Harsányi (Magda), Szabó I., Gál.

1997/1998 – FC EGER, NB I.:

Ebben az esztendőben Szabó Ilona játékosedzőként vezette az együttest, amelyre a keret egyben maradt és ismét az ötödik helyet szerezte meg.

1998/1999 – FC EGER, NB I.:

A csapatot két legenda Gál Rozália és segítőként Szabó Ilona vezette az újabb ötödik helyig.
A keretet az alábbi játékosok alkották: Szvorda Melinda, Dudásné Vágó Ildikó, Fekete Judit, Juhász Zsanett, Lakatos Henrietta, Mező Mária, Magda Gabriella, Pálszabó Beáta, Smuczer Angéla és Szabó Ilona, Janovicz Judit és Kakuk Anikó.

1999/2000  – FC EGER, NB I.:

A bajnokság feléig még Gál Rozália vezette a csapatot, de külföldi munkavállalása miatt Boldvai Gyula került vissza a csapathoz. Alapszakaszbeli hetedik helyünk a rájátszásban is megmaradt.
Kapusok: Szvorda Melinda, Kiss Gabriella.
Védők: Dudásné Vágó Ildikó, Fekete Judit, Janovicz Judit, Juhász Zsanett, Kalmár Nelli, Kiss Tímea.
Középpályások: Mező Mária, Lengyel Erika, Németh Gréta, Magda Gabriella, Bényei Mária, Harsányi Diána, Molnár Erika, Szabó Andrea.
Támadók: Dalka Erzsébet, Pálszabó Beáta, Nagypál Andrea, Kerekes Ágnes.

2000/2001  – FC EGER, NB I.:

A Fekete Judit vezette együttes a csúcsot és a mélypontot is megélte, hiszen a csapat a hetedik helyen végzett, majd az alsóházi rájátszásban kiesett az NB I-ből! Viszont ismételten Magyar Kupa döntőt játszhatott!

Budapest, Üllői úti edzőpálya, 300 néző

RENOVA – FC Eger 4:2
EGER: Szvorda – Fekete – Dudásné, Kiss G., Németh G. – Mező (Nagypál), Szabó I., Kovács, Magda, – Kiss T„ Dalka. Játékos-edző: Fekete Judit.

2001/2002  – FC EGER, NB II.:

A csapat Fekete Judit vezetésével végig játszotta az NB II-es bajnokságot, azonban mindössze két győzelmet szerzett és az utolsó, a tizedik helyen végzett.

2002/2003  – FC EGER-BESENYŐTELEK, NB II.:

Benkő János került vissza a csapat élére, hogy ismét a régi útra terelje az immáron FC Eger-Besenyőtelek néven szereplő csapatot, de négy mérkőzés után visszaléptek a bajnokságtól.
A csapatban Nagy D., Dudásné, Simon, Fekete J., Zimányi, Nagy B., Magda, Bögös, Bata, Janovicz, Sáfár, Kiss T. is szerepet kapott.

2003-2017:
Az Eger FC-nek nincsen csapata. A városban Őri János vezetésével működik a Dobó Katica SE, ami termelte a tehetségeket. Az együttes leginkább tornákra, kupákra hivatalos. Két ízben neveztek felnőtt bajnokságra, azonban a 2012/2013-as Nógrád megyei bajnokságtól visszaléptek a szezon során, míg a 2013/2014-es Heves megyei bajnokságban az ötödik helyen végeztek a hét csapatból.

2017/2018 – EGER SE, NB II.:
Vinczepap János az újjászerveződő csapat edzője, amely az NB II-ben startol, de dicstelenül zárja, hiszen a 18 mérkőzésen gólt sem szerez. A csapatot leginkább fiatalok alkotják: 
Molnár Anett, Lakatos Nikoletta, Závodszky Mercédesz, Baranyi Zita, Huszár Viktória, Mátyás Patrícia, Holló Eszter, Bódig Dorottya, Szanyi Mária, Kakszi Blanka, Kalocsány Judit, Tiszlavicz Luca, Varga Laura, Csényi Georgina, Kiss Virág, Fekete Katalin, Zöld Anna, Dudás Enikő, Katona Lili, Sütő Zsanett, Fodor Gabriella, Borosi Dorina, Kónya Laura, Horváth Virág, Tamkó Diána, Török Anna, Ipacs Ilona, Veres Nikolett, Németh Ida, Füredi Anett.

Abban az időszakban a TV Eger készített egy anyagot az akkori kezdetekről!

Női labdarúgó csapatot szervez az Eger SE

2018/2019 – EGER SE, PEST MEGYE:

Paranai Enikő próbálja rendezni a sorokat, de az együttes a Pest megyei bajnokság Keleti csoportjából az alsóházba jut, ahol az utolsó helyen végez. Új játékos Poczok Martina és Bíró Petra.
A házi gólkirály a 17 esztendős Mátyás Patrícia 6 góllal.

2019/2020 – EGER SE, PEST MEGYE II. O:

Kollár Péterhez kerül a csapat irányítása, amely a koronavírus félbeszakadása miatt az ötödik helyen végez. Tamási Viktória, Major Dóra, Ruzsinszki Anna is szerepet kap. Talán mondhatjuk, hogy a klub női szakága itt érte el a mélypontot, hiszen a megyei bajnokság másodosztályában szerepeltünk.
Mátyás Patrícía a legjobb góllövő, ezúttal 3 találattal.

2020/2021 – EGER SE, PEST MEGYE:
Vitányi László veszi át az irányítást, a csapat több új játékossal bővül, markánsabban szerepel és az ötödik helyet szerzi meg. Újabb fiatalok kapnak szerepet Bencsik Anna, Eperjesi Zsófia, Varga Anna, Ortó Anett, Stránszki Alexandra és Csehi Kincső személyében, de a női labdarúgásban ismert Szivosné Bozsó Renáta, Gál Mónika, Pázmándi Anett is Egerben játszik.
Ezúttal is 3 gól kellett a házi gólkirálysághoz, amelyet Bencsik Anna ért el.

2021/2022 – EGER SE, NB II.:
A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a felnőtt csapat az NB II-ben indul, ahol továbbra is Vitányi László irányít. Az együttes a Keleti Csoport 12. helyén végez. Olyan ismert játékosokat sikerül a klubhoz csábítani mint Nagy Barbara, Kovács Alíz, Pozsgai Melinda, Malinovszky Cintia, Balogh Erika, Gyöngy Gréta. A fiatalok közül a csapatba épül Bukta Nikolett, Kovács Fanni, Varga Janka, Smuczer Mira. Fentieken túl Kalóz Zsuzsa és Tóth Renáta is az Egert választja.
Házi gólkirály 9 találattal a mindössze 16 esztendős Bukta Nikolett.

2022/2023 – EGER SE, NB II.:

A bajnokságot Vitányi László vezetésével kezdi meg a gárda. Új igazolásként jelentkezik Molnár Enikő, Nagy Zita, Kóka Jázmin, Vágó Anikó, Boros Martina, Czinege Dóra, Lipcsei Nikolett.
A csapat többször is remek játékkal rukkolt elő. Hosszú idő után ismét NB-s bajnokság élmezőnyébe ért a gárda, az előkelő ötödik helyet szerezte meg – ami az elmúlt 22 év legjobb eredményét produkálta.
A csapatba több saját nevelésű játékos is beépül, közéjük tartozik a mindössze 15 esztendős Polányi Petra is.
A csapat házi gólkirálya 8 góllal Vágó Anikó lett.

2023/24 – Eger SE, NB II. 

A bajnokságot Dr. Vitányi László vezetésével kezdi meg a gárda. Az együttes egyértelmű célja, hogy javítson az előző idény ötödik helyén. Az utánpótlásból felkerül Jakab Zsófia, Pócs Réka, Pifku Vivien. A tavalyi keret egyben tartása mellett, korábbi első osztályú játékosok is Egerbe teszik át a székhelyüket, többek között Végh Katalin, Végh Diána, Vig Klaudia, André Antónia, Bederna Benita.

A KLUB EDZŐI:

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!