Gácsi Péter: ,,Minél több jó képességű kapust szeretnék kinevelni a magyar futball számára.”

Szabó László és Bukta Krisztián mellett, Gácsi Péter kapusedző a fiatalabb korosztály trénere. 2021-ben jelentkezett az MLSZ Goalkeeper C kapusedző, majd később az MLSZ Grassroots Alap képzésekre, mindkettőt sikeresen teljesítette. Célja, hogy minél több jó képességű kapust neveljen ki a magyar futball számára, akik a pályán és azon kívül is példaképek lehetnek majd.

Mióta az életed része a foci? 

6 éves koromban látogattam el az első fociedzésemre, azóta része az életemnek a labdarúgás, tehát mondhatni mióta az eszemet tudom labdával kelek és fekszek.

Hogyan lett belőled edző?

Már egész fiatalon 14-15 éves koromban megfogalmazódott bennem az, hogy szeretnék edzősködni, azon belül is inkább kapusokkal foglalkozni. 2021-ben jelentkeztem az MLSZ Goalkeeper C kapusedző képzésére, amit sikeresen elvégeztem, majd ezután lettem az Eger SE-nél kapusedző. Tavaly nyáron jelentkeztem az MLSZ Grassroots Alap képzésére, amit szintén sikerült teljesítenem.

Kapusedzőként több korosztály munkájába is betekinthetsz. Hogy látod milyenek a hálóőr palánták? 

Nagyon sok tehetséges és ambiciózus kapus palánta van a klub utánpótlásában. Szerencsésnek érzem magamat, hogy ilyen jó képességű és remek munkamorálú gyerekekkel foglalkozhatok nap, mint nap. Képesek napról napra fejlődni és megvan bennük az a belső motiváció, hogy profi labdarúgókapus váljon belőlük. Véleményem szerint sok kapusnak megvan az esélye arra, hogy akár a magyar élvonalban vagy akár külföldön is helyt tudjon állni későbbiekben.

Hogy látod, mennyire vonzza ez a pozíció egy csapaton belül a gyerekeket? 

Kisebb korosztályokban jellemző az, hogy a gyerekek inkább gólokat szeretnének lőni és nem éppen azokat megakadályozni, emiatt természetes, hogy 10-ből 9 gyerek mezőnyjátékos akar lenni, viszont van az az 1 gyermek, akibe már kisgyerekként meg van az érzés, hogy milyen is kapusnak lenni. Nekem az a feladatom, hogy ezt az érzést tovább erősítsem benne és megadjam számára a lehetőségét, hogy elérje azt, ami benne rejlik. Próbálunk számukra külön nyári táborokat és programokat szervezni, hogy még vonzóbbá tegyük ezt a posztot. Szerencsére mióta idekerültem sok új ügyes hálóőrrel bővültek a kisebb korosztályok, remélem, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik és sok tehetséges kapust tudhatunk majd az utánpótlásunkban.

Mik a legemlékezetesebb eredményeid edzőként? 

Mivel még fiatal edző vagyok emiatt komolyabb eredményeim nincsenek még, viszont amit ide tudnék sorolni az az, mikor valamelyik kapusom egy torna után kiérdemli a legjobb kapus díjat. Illetve mikor látom azt, hogy napról napra fejlődnek a kapusaim és a kollégáktól is kapom a megerősítést, hogy eredményes az elvégzett munka. Egy edző számára mindig jó érzés, ha visszalátja a tanult dolgokat edzésen vagy a hétvégi tornákon vagy, ha elismerik a munkáját.

Mi a célod edzőként? 

Célom az, hogy minél több jó képességű kapust neveljek ki a magyar futball számára, akik a pályán és azon kívül is példaképek lehetnek majd. Szeretnék egy olyan személy lenni az életükben, akire jó szívvel tudnak majd visszaemlékezni.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

 

Vélemény, hozzászólás?