Dr. Török Márton: ,,Nagy felelősség egy ilyen jó korosztállyal együtt dolgozni.”

Dr. Török Márton 7 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni az edzősködéssel. Négy évvel később pedig az Eger SE hívására érkezett a városba. Amatőr C labdarúgói edzői képesítéssel rendelkezik 2020 óta, amihez tavaly tavasszal csatlakozott a grassroots alapképzés.

 

– Mióta az életed része a foci?

Édesapám is egy futball szerető ember volt, ezért gyerekkorom óta. Szervezett kereteken belül 11 éves koromban kezdtem el a labdarúgással foglalkozni. Borsodi származású vagyok, Miskolc melletti kis faluból, Kisgyőrből. Diósgyőrben 8 csodás évet töltöttem el az ottani utánpótlás csapatokat végig járva. A felnőtt pályafutásom a megye I-es, de jellemzően megye II-es együtteseknél volt. A mai napig is igazolt labdarúgó vagyok, bár az elmúlt években már visszavonuló félben …

 

– Hogyan lett belőled edző?

Az edzősködést 7 évvel ezelőtt kezdtem el. Szülőfalumban, a futball szerető polgármesterrel karöltve mintegy 10 évvel ezelőtt alakítottunk csapatot. Ott került rám a sor 2017-től, mint játékosedző. Ezt egészen 4 szezonon keresztül csináltam. Utána az Eger SE hívására érkeztem az utánpótlás vonalra. 2022. januárjától már itt az ESE-nél vagyok, az akkori U8 most már U9-es csapat másodedzőjeként.

 

– Nagy Barbara kolléganőddel együtt, az U9-es csapatot irányítjátok. Milyen a korosztály? 

Már korábban is egy nagyon klassz korosztálynak számítottak a gyerekek az Eger SE-ben. Nagy felelősség egy ilyen jó korosztállyal együtt dolgozni. Szeretnénk, hogy az a pozitív töltet, ami bennük van, az a közeljövőben is megmaradjon, és amikor más edzőkollégákhoz kerülnek játékosaink, akkor büszkék lehessünk rájuk, hogy jó futballisták, jó emberek váljanak belőlük. De az is felemelő érzés lehet majd, amikor 10-15 év múlva visszagondolnak ránk és tudnak olyan momentumokra emlékezni a közös munkánkból, életünkből, ami pozitív töltetet adott a mindennapjaikhoz.

 

– Mik a legemlékezetesebb eredményeid edzőként?

Emlékezetes eredmény, ha egy erősen jobblábas játékos éles helyzetben bal lábbal sikeresen vállalkozik lövésre, vagy egy cselezni kevésbé tudó játékos párharcra adja a fejét, és nem passzol egyből az ügyesebb társának, áthárítva a felelősséget. Sok ilyen apróságból áll össze a munkánk! A legemlékezetesebb eredményeket majd 10-20 év múlva lehet visszamérni. Persze, ha a közvetlenül is könnyen mérhetőket vesszük, akkor a Barca Kupán aratott tavaly szeptemberi győzelem egy csodás eredmény, mert úgymond kisebb csapatként az akadémiai és a külföldi egyesületekkel megmérkőzve tudtunk diadalmaskodni.

 

– Mi a célod edzőként?

Ebben a félévben, amíg együtt vagyunk az U9-es korosztállyal, nekik minél több olyan pluszt adjak, hogy zökkenőmentesen tudjanak az őszi váltáshoz alkalmazkodni. Hiszen ősztől már az U10-es korosztályban nagyobb pályamérettel, létszámmal fognak játszani és, hogy az átállás ne okozzon számukra gondot, technikailag minél jobban képezzük őket, ügyesebbek, gyorsabbak legyenek egyénileg és csapatszinten is.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

 

Vélemény, hozzászólás?