KLUBÉLET: Farkas Balázs ügyvezetőt kérdeztük

Az Eger Labdarúgó Sport Kft. csapatai megkezdték a felkészülés a 2024/2025-ös bajnoki szezonra. Bár utánpótlás vonalon még a felkészülés zajlik, a férfi és női felnőtt csapatok már pályára léptek.

Megkértük Farkas Balázs ügyvezetőt, hogy értékelje kicsit a mögöttünk hagyott évet és vázolja fel, hogy milyen esztendő áll előttünk.

HONLAP: Kezdjük a legaktuálisabbal, hiszen NB3-as labdarúgó csapatunk már elkezdte a szezont. Az elmúlt esztendőt Lázok János és Pál András irányításával fejeztük be, az idei rajtot viszont a Céró Bálint sportigazgató és az egri származású Simon Antal vezetőedző által irányított szakmai stáb kezdte el. Mennyire volt elégedett a mögöttünk hagyott évvel és milyen célokkal állt fel az új stáb, mik a főbb célkitűzések!?

FB: A tavalyi NB3-as eredményekkel összességében elégedettek lehetünk, illetve az a stílus amit Lázok Janiék játszattak a fiúkkal teljesen rendben volt. Az, hogy már nem ők felelnek a szakmai munkáért Egerben több összetevős. Janiék minden nap jártak Budapestről, ezért szerettük volna, ha olyan edzőnk van aki „főállásban” végzi a tevékenységét és az edzéseken kívül is sok időt tölt a csapat dolgaival. Voltak anyagi okai is a váltásnak, hiszen maga a lejárás már nagyon költséges mutatvány, illetve ne felejtsük el azt, hogy a váltással egy magasabban kvalifikált helyi edzőt tudtunk bevonni a klub életébe. Fontos volt számunkra az is, hogy a vezetőedzőt ne hagyjuk magára, hiszen az elmúlt évek tapasztalata is azt mondatta velünk, hogy a Sportigazgatói feladatot be kell töltenünk. Prioritás volt, hogy Céró Bálintot Egerben tartsuk, hiszen folyamatosan bizonyította lojalitását, szakmaiságát és pedagógiai érzékét, akármilyen pozícióban is volt itt, Egerben. Azzal, hogy Bálint végzi a sportigazgatói feladatokat, Antinak kizárólagosan az edzésekre, a játékosokra és a mérkőzésekre kell koncentrálnia. Annak kifejezetten örülök, hogy kettejük munkakapcsolata zökkenőmentes és hatékony. A csapatban rengeteg saját nevelésű fiatal kapott helyett és ezzel párhuzamosan Bálintra nagy szerep hárult, hiszen viszonylag gyorsan kellett játékosokat találni a hiányposztokra. Kijelenthetjük, hogy a csapat jól kezdte a szezont, mondom ezt annak ellenére, hogy Karcagon beleszaladtunk egy nagyobb pofonba, de ahogy a kezdeti sikereket, úgy ezt a vereséget sem dimenzionáljuk túl. Simon Anti feladata, hogy ezt a fiatal csapatot a táblázat közepére vezesse, nincsenek feljutási ambícióink, de azt is meg kell jegyezzem, hogy számomra nem okozna meglepetést ha a táblázat első harmadában végeznénk. Az NB3-as mezőny évről évre gyengül amióta négy csoportos lett a mezőny, különösen igaz ez a Dél-Keleti és a Dél-Nyugati csoportra, de az Észak-Keleti is jóval gyengébb lett például a két évvel ezelőtti, Keleti csoporthoz képest. Meglátjuk hogyan tudunk szerepelni, hiszen jelen pillanatban még nem alakultak ki az erőviszonyok.

HONLAP: A férfi utánpótlás terén is változást hozott a nyár, hiszen a másfél évig tevékenykedő Györök Tamás helyét, az egri kötődésű Sütő Szilárd vette át. Milyen stratégiai feladatai vannak az új szakmai igazgatónak, milyen változások várhatóak a mindennapi életben, az edzői stábokban és hogyan látja, tartható az elmúlt években tapasztalt fejlődés?

FB: Fontos kiemelnünk, hogy nagyon nagy veszteségként éltük meg Tamás távozását, hiszen nagyon sokat adott az egri utánpótlásnak az elmúlt másfél évben, de tiszteletben tartottuk azon kérését, hogy szeretné elfogadni egy másik klub hívását. Viszonylag rövid idő alatt sikerült megtalálnunk az utódot is, Sütő Szilárd személyében, akit már korábbról, még a diósgyőri tevékenysége során ismertem meg. Szerettem volna már korábban is visszahozni őt Egerbe, de akkor még szerződése volt Romániában, így visszautasított minket, nem úgy mint most. Hosszabb távra tervezünk vele, ezért is kötöttünk vele kettő éves szerződést és nem utolsó sorban tovább bővítettük az egri kötődésű Pro licences edzőink listáját. Szilárd elsődleges feladata, hogy tovább vigye az egri UP-t azon az úton, amit Tamás járt, de idővel természetesen végre kell hajtania olyan újításokat is, amivel még magasabb szintre tudunk lépni. Az edzői stábban rövid távon változást nem szabad eszközölni, hiszen Szilárdnak is meg kell ismernie mindenkit, viszont prioritás azt a fejlődést tovább vinnie, ami az elmúlt három évben tapasztalható volt. Stratégiai feladatai között szerepel a legkisebb szekció mennyiségi és minőségi fejlesztése valamint a középszekció további csiszolása. A felső szekciót illetően Céró Bálinttal, aki a felső szekció vezető is egyben, közösen kell majd előrelépést eszközölni, de ha őszinte akarok lenni akkor ez nem mutatkozik könnyű feladatnak.

HONLAP: A férfi utánpótlást érintő kérdés, hogy a belga Double Pass, az MLSZ felkérésére átvilágította klubunkat a Tehetségközpont státusz felülvizsgálata érdekében. Ez az ellenőrzés három évente van, amely most volt aktuális. Mit lehet tudni az audit eredményéről, hol áll klubunk? Milyen területben vagyunk jó a nemzetközi cég szerint és miben szükséges fejlődnünk?

FB: A Double Pass helyszíni auditot nálunk, még 2023 második felében végezték és idén májusban kaptuk meg az írásos jelentést. Sajnos ebben a jelentésben konkrét pontszámokat nem kaptunk, ami mélységesen elkeserít, hiszen olyan érzésem van, hogy az MLSZ alkalmazottai a mai napig nem értik, miért is lett volna számunkra fontos, hogy konkrét számokkal össze tudjuk hasonlítani a fejlődésünket. Így marad számunkra az írásos jelentés elemzése, ami alapján azt tudom mondani, hogy Eger számít az egyik legjobb Tehetségközpontnak ma, hiszen a legutóbbi 50%-os teljesítményünket álláspontom és az írásos jelentés alapján, ma valahol 80-90% közöttire teszem. Természetesen pontosan tudjuk, hogy bár nincsen sok, de mely szegmensekben kell még fejlődnünk. Azt kijelenthetjük, hogy mind stratégiai szinten, mind struktúrában nagyon erősek vagyunk és talán mi fejlődtünk a legtöbbet az egyéni fejlesztésben.

HONLAP: A női szakág szintén egri kötődésű vezetés alatt áll és mind utánpótlás, mind felnőtt szinten az elmúlt negyedszázad legsikeresebb eredményét érte el, amelyet feltehetően nehezen lehet megismételni. A csúcs egyértelműen a futsal NB1-be történő feljutás. Milyen célok állnak a női részleg előtt és milyen szerepet tölt be a klubon belül a gyengébbik nem? Mennyire hasznos a Kiemelt Képzési Központ cím, amelyet klubunk megkapott?

FB: A női vonal Egerben fontos stratégiai kérdés, nem véletlen, hogy Dr. Vitányi László rengeteg energiát rak bele ebbe a munkába. Nagyon komoly fejlődésen ment át a teljes női szekció, de ha csak az eredményeket nézzük a fejlődés akkor szembeötlő. A felnőtt NB2-es csapatunk a kiesőzóna helyett, már a harmadik helyet szerezte meg és bizakodóak vagyunk a most induló bajnokság előtt is. A női futsal csapatunk pedig feljutott az NB1-be, aminek persze nagyon örülünk, de egy azonnali problémát is okozott számunkra, amit sürgősen meg kellett oldanunk. Mivel a futsal NB1, már hivatásosnak minősül, ezért a futsal jogot nem tudtuk a továbbiakban az Eger Labdarúgó Sport Kft-ben tovább vinnünk, ezért megalapítottuk az ESE Profi KFT-t, amit az Eger KFT 100%-ban tulajdonol. Ebbe az új KFT-be került át a futsal jog és bízunk abban, hogy a következő években esetleg a női felnőtt vagy esetleg a férfi felnőtt is ide kerülhet áthelyezésre, mert akkor az azt jelenti, hogy osztályt lépne az a csapatunk is. Szeretnénk, ha a női vonal fejlődése töretlen maradna, mégha eredményességben esetleg nem is sikerül az elmúlt bajnokságot megismételni.

HONLAP: A klubot ismerők jól tudják, hogy azt, az Operatív Testület irányítja, amely döntéseit a testületi egyeztetésein hozza meg. Úgy gondoljuk, ezeken a megbeszéléseken igen erős érvek ütközhetnek, de kifelé mindig az egységesség képe rajzolódik ki. Mennyire elégedett a testület és a háttértámogatást nyújtó office részleg munkájával? Az Operatív Testület funkcióját tekintve mennyire tölti be azt a szerepet, amiért létrehozták? Jelenleg kik alkotják a Testületet?

FB: Az Eger KFT életében, az Operatív Testület a legfontosabb grémium, amit Szabó Róbert ügyvezető társam, Dr. Vitányi László mint a női szekció szakmai vezetője, Sütő Szilárd mint a fiú UP szakmai vezetője, Béres Mihály mint a klub operatív vezetője, valamint Céró Bálint, mint a klub sportigazgatója alkot, velem együtt. Ezekre a megbeszélésekre természetesen csatlakozni szokott, Simon Antal, mint az NB3-as csapat vezetőedzője, Dr. Garamszegi Dóra, mint a klub jogi vezetője és Horváth Ildikó, mint a klub office vezetője. Továbbra is abban hiszek, hogy a fontosabb stratégiai és operatív kérdésekben ez a testület döntsön, mindenki mondja el a véleményét és ütköztessük azokat. Persze nem mindig értünk egyet mindenben, de álláspontom szerint ez így van jól.

HONLAP: A Felsővárosi Sporttelepen folyamatos fejlődéseknek lehetünk szemtanúi. Ön, hogy látja ezeket, mennyire elégedett velük? Milyen közeli és középhosszú további infrastrukturális és egyéb fejlesztési tervekkel rendelkezik a klub? Lát-e esélyt arra, hogy a területet érintő “hármas jogviszony” rendeződik belátható időn belül?

FB: Ami az infrastruktúrát illeti, látható, hogy folyamatosan próbáljuk fejleszteni az Északi Sporttelepet, sőt már olyan érzésem van, hogy lassan kicsi lesz nekünk ez a telek. Teljesség igénye nélkül, felépítettünk egy új nagyméretű műfüves pályát, kialakítottunk egy új 60*40-es műfüves pályát és felújítottuk a nagyméretű füves pályánkat. Szinte mindenhol kicseréltük a világítótesteket led fényszórókra a költséghatékonyság jegyében, míg idén ősszel megépítjük az új 20*40-es műfüves pályánkat, amit sátorral be is fedünk, így a “babáinknak” nem kell majd télen teremben edzeniük. Ami a távolabbi jövőt illeti, lassan esedékessé válik a központi műfüves pályánk felújítása illetve a füves területtel is vannak még céljaink.

HONLAP: Az látható, hogy a felnőtt férfi és női labdarúgó csapatoknál is túlnyomó részben vannak az egri játékosok, valamint a különböző vezetők jelentős része is egri kötődésű. Ez szándékosan került ily módon kialakításra? Ennek hatására hogyan látja a partner intézményekkel, partner klubokkal és az önkormányzattal, szurkolókkal való kapcsolatot? Az egri vezetés ezen jellegű funkcióját betölti-e a meglátása szerint?

FB: Az Eger KFT-n belül szinte csak egri kötődésű emberek vannak, elég csak az Operatív Testületünket megnézni, amiben mindösszesen Céró Bálint és jómagam nem egri. Ezt az irányvonalat szeretnénk is folytatni és minden olyan helyi munkaerőt bevonni, akinek képzettsége, lojalitása és elhivatottsága erre feljogosítja. A partner intézményeinkkel a kapcsolatunk sokat fejlődött, vonatkozik ez az óvodai, iskolai és a KK partnerekre is. A legnagyobb kihívást az utóbbi időben az Önkormányzattal való viszony jelentette, hiszen nagyon sokszor éreztem azt, hogy szándékosan próbálnak minket ellehetetleníteni, vagy nagyon megnehezíteni a dolgunkat. Örömmel tudom azt mondani, hogy a választás végeztével ez szinte az egyik pillanatról a másikra megváltozott és szerencsére normálisan tudunk azóta együttműködni. Természetesen a novemberi tényleges váltást követően, pedig bízom abban, hogy közösen az Önkormányzattal, tudjuk az egri labdarúgást tovább fejleszteni. Rajtunk biztosan nem fog múlni.

HONLAP: Kikerülhetetlen a DVTK, amellyel a viszony normalizálódott, sőt úgy tűnik, hogy harmonikus kapcsolat alakult ki a két klub között. Ön ezt hogy látja? Mit gondol milyen előnyökkel jár a miskolciaknak és nekünk egrieknek ez a kapcsolat?

FB: A DVTK-val való kapcsolatunk mindig is jó volt, de elfogadom azt a véleményt, hogy ezen Györök Tamás valóban sokat lendített. Sütő Szilárd csatlakozásával ez a helyzet még tovább kell hogy fejlődjön, hiszen Szilárd éveket töltött a DVTK-nál különböző pozíciókban, tehát a kapcsolatrendszere él és el is ismerik őt ott. Azt látnunk kell, hogy a DVTK a legnagyobb felvevő piacunk U13 vagy U14 végén, ezzel is jelentős bevételhez segítve az Eger KFT-t, de ezzel párhuzamosan pedig minőségi játékosokat tudunk adni nekik. Ez egy mindkét fél számára kialakult, “win-win” szituáció, hiszen a DVTK nélkül nem tudna így működni az egri utánpótlás, míg a DVTK biztosan számolhat egy fontos partnerrel, aki törekszik arra, hogy minél több jó játékost adjon az Elit Akadémiára.

HONLAP: Köszönjük a válaszokat, Csak az Egeeeeer!

Vélemény, hozzászólás?