KLUBÉLET: Pontosításra került az egri labdarúgás keletkezése

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozott a klubon és a régión belül, klubunk pontos múltjának megállapítására, a történelmünk minél részletesebb felkutatására!

2023-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség a női szakágban, míg a belga Double Pass a férfi szakágban auditálta a klubot – és mindkét audit egyik kulcspontja, kiindulása alapja a minél pontosabban meghatározott klubfilozófia és a klub történelem volt.

Az auditálásra történő felkészülés során tüzetesebb górcső alá vettük az egri labdarúgás történelmét és több korabeli újságcikket, beszámolót szereztünk be. Természetesen az eddig elkészült, témába vágó könyvek szintén segítették munkánkat!

A kutatómunka során rendkívül érdekes és izgalmas dolgokat fedeztünk fel, így az auditok zárultával ezt a tevékenységet folytattuk, majd a birtokunkba került dokumentációk értékelésére egy bizottságot hoztunk létre – hiszen egy nagy horderejű kérdés eldöntése vált szükségesség, ami alapjaiban határozza meg klubunk történelmét és erősíti meg identitását, mert az egri foci pontosan dokumentált indulása nem került eddig behatárolásra.

Megállapításra került, hogy Egerben az első szervezett labdarúgó eseményre 1900-ban került sor, melyet az Egri Daloskör szervezett és az aktuálisan egyik legerősebb magyar klub, a BTC két csapata vívott egymás ellen.

Ezen felbuzdulva, az ekkor már egyébként működő Egri Testgyakorlók Köre 1900.06.21-re az Érsekkertbe hívta a fiatalokat, akik szép számmal megjelentek és itt Dr. Philippy Ödön elnök vezetésével létrehozták az ETK labdarúgó szakosztályát – egyúttal hivatalosan is megtette első lépését az egri foci. Az elhatározás komolyságát jelzi, hogy a Magyarországi Torna Egyletek titkára is Egerben tartózkodott.

A kezdeti lelkesedést nem követte rendszeres versenyzés, hiszen a pályagondok jelentősen nehezítették a fiatalok sportolását, így csak egymás között vagy iskolai fórumokon tudtak játszani.

Ez egészen 1907-ig tartott, amikor is a Hatvan két csapata egymás ellen szeretett volna vívni felkészülés mérkőzést, azonban az egri fiatalok erre bejelentkeztek és Egri Ifjusági Torna Club néven 1907.08.20-án lejátszottuk az első mérkőzésünket is – nem mellékesen 2:0 arányban nyertünk, a Perger – Vizer, Bögös – Pataky, Dobos, Wágner – Nagy, Ripka, Buckó, Manglitz, Dimitrijevity összeállításban.

Bár a visszavágót még Egri Ifjusági Torna Club néven vívták a játékosok, egy évvel később azonban, Ridárcsik Imre elnökletével és Szmrecsányi Lajos díszelnökletével 1908.03.15-én megalakult az Egri Torna Egyesület, ahová szépen lassan beolvadtak az EITC játékosai. Az ETE az eredetnek megfelelően a BTC II-III vegyes csapata ellen vívta első mérkőzését, amelyen a Kunsay – Markos, Bögös – Dallos, Szabó, Sümeghy – Puskás, Ripka, Raitz, Buczkó, Dimitrijevity összeállítású csapat 3:1-es vereséget szenvedett.

A kor szellemének megfelelően többen is megpróbálkoztak a foci elindításával, azonban az Egri Torna Egyesület 1917-ben rövid ideig ismét Egri Testgyakorlók Köre néven szerepelt, majd hamarosan újra Egri Torna Egyesület, nem sokkal rá pedig Egri Munkást Torna Egyesület lett a hivatalos neve – így próbálván meg fennmaradni a kor sztár klubjaként nemcsak Egerben, hanem az ország több részén is létrehozott MOVE mellett.

A városban működő klubok többször egyesültek, nevet változtattak és próbáltak életben maradni a MOVE mellett. Az Egri MOVE már az 1920-as MOVE bajnokságban is szerepelt, ahol az első évben 26:35-ös gólaránnyal a Szolnok mögött végzett. 1928-tól találjuk az MLSZ által szervezett bajnokságokban klubunkat. A névváltoztatások, klub egyesülések hatására az egri klub mindig túlélt a MOVE mellett (vagy, ha úgy tekintjük vele karöltve), mígnem 1944-ben a MOVE lejátszotta Kassán az utolsó mérkőzését – megnyitva az utat arra, hogy egyeduralkodóak lehessünk a városban a klub. A MOVE-val történő szoros kapcsot nem csak az évtizedek, hanem a címer kialakítása is bizonyítja.

“Természetesen” több egybeolvadás és városi harc (új klubok, új labdarúgó csapatok) jellemezte a klubot, amely többször is nevet változtatott az aktuális támogatókat hirdetve (pedagógusok, szakszervezet, vállalkozó segítették) végül 1961-ben az Egri Dózsa, majd 1976-ban az Eger Sportegyesület nevet vette fel – és ezáltal az ESE név alatt rögzült leginkább a köztudatban az egri labdarúgás, ami a mai napig is jellemző klubunk becézésére.

A rendelkezésre álló adatok elemzésére, a létrehozott bizottságba az alábbi prominens személyek és intézmények képviselői kaptak meghívást, akik azt elfogadták:
Fenyves Balázs: Eger Megyei Jogú Város, sportreferense,
Bódi Csaba: Heves Megyei Hírlap és a heol.hu sportújságírója,
Turay Zoltán: az Egri Bródy Sándor Könyvtár helytörténeti munkatársa, könyvtárosa,
Grósz Ákos: az Öregriek Szurkolócsoport elnöke,
Várkonyi Ferenc: az MLSZ Heves Megyei Igazgatóságának főtitkára, igazgatója (1985-2013 között),
Farkas Balázs: Eger Labdarúgó Sport Kft. ügyvezetője,
Dr. Vitányi László: Eger labdarúgó Sport Kft. női szakágvezetője.

További külsős tanácsadók is segítették munkánkat – azonban a döntési folyamatban nem vettek részt, csak véleményezték az álláspontokat.

A létrehozott bizottság, a megtekintett adatokat követően rövid összegzést követően szinte egyhangúlag úgy látta, hogy az egri foci, valamint az egri klub alapvető létrejötte 1900.06.21-re tehető az Egri Testgyakorlók Köre, Labdarúgó Szakosztályának megalakításával.

A bizottság megalapozott véleményét ezt követően a klub operatív testülete elfogadta, így a klub alapításának időpontját 1900.06.21-ben határozta meg, figyelembe véve a múlt század hagyományait, jogi procedúráit úgy gondolta a bizottság, hogy az egri labdarúgás folytonossága a fenti időpontig nyúlik vissza.

Ezúton szeretnénk megköszönni a bizottság tagjainak, valamint külsős segítőinek munkáját – 124 évesek vagyunk!

A történelmünk fontosabb dátumaival, mérkőzéseivel, csapat összeállításaival a www.egerse.com/tortenelem oldalon hamarosan részletesen beszámolunk.

 

A cikk elején található kép “Fesztbaum Béla: 100 éves az Egri Futball Club” című kötetéből származik és az 1910-es csapatot ábrázolja. A cikkben szereplő képek újságokból kerültek kigyűjtésére, pontos feltalálási helyük a fentebb jelzett oldalon lesznek feltünteve.

Vélemény, hozzászólás?