Dr. Vitányi László: ,,Sikerült hétről-hétre egyre markánsabb és jobb teljesítményt nyújtani.”

Az 5. helyen zárta a 2022-23-as szezont az Eger SE NB II-es női csapata. Lássuk, hogyan jutottak el idáig. Az idény elejét sajnos több vereséggel kezdték, majd októberben érkezett az első győzelem a Budapest Honvéddel szemben, a második a DVSC-DEAC ellen. Végül az őszt a 9. helyen zárta a csapat. 

Télen több játékos is érkezett a női csapathoz erősítésnek. Kezdésként a Vasas ellen alul maradt a gárda akárcsak ősszel, azonban a tavasz második fordulójában a Kazincbarcika ellen 5-3-ra sikerült nyerniük. Majd az FC Hatvan, a Soroksár és már csak a Nyíregyháza ellen kaptak ki lányaink, ugyanis ezt követően győzelmi sorozattal örvendezették meg a szurkolókat. https://adatbank.mlsz.hu/club/59/0/25873/22/249358.html

A Gyulai Amazonok ellen nem is akárhol a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban győzött a csapat.

Az utolsó fordulóban a Monorral szemben pedig az 5. hely volt a tét, mivel a Gyulai Amazonok számára véget ért a szezon, így ők még izgulhattak, hiszen ha nyer az Eger akkor egy hellyel előrébb ugranak. Ez pedig sikerült is számukra, 6-1-re győztek május 27-én hazai pályán. A télen megerősödött a gárda és a szezon második felében több együttessel is fel tudták venni a kesztyűt, így fordulatos mérkőzésre számíthattak a szurkolók. Dr. Vitányi László vezetőedzőt kérdeztük a szezonról, a változásokról, a jövőről.

Az idei bajnokságnak kicsit nagyobb tervekkel vágtunk neki, mint az elmúlt időszakban, hiszen a 2001-es NB I-es kiesést követően szerettünk volna ismét egy több győzelemmel tarkított szezont produkálni. Az erősítések nem pontosan úgy érkeztek, ahogy szerettük volna, hiszen azért a több, mint 20 év a női foci alsó fertályában nem igazán volt vonzó még. Azonban így is nagyon értékes, közösséget építő és focizni tudó játékosokat sikerült a klubhoz csábítani. Viszont Lipcsei Nikol és Kovács Aliz is súlyos sérülést szenvedett a nyári felkészülés során és többen sem tudtak a megkövetelt edzésszámon részt venni. Nincs mit szépíteni az utolsó előtti hely, a mínusz huszonhármas gólkülönbség és a mindössze két győzelem csalódás volt, még akkor is, ha ez nem feltétlenül tükrözte a pályán nyújtott teljesítményt.

Amióta újra van női csapat Egerben, a legsikeresebb szezon tudható mögöttetek. Mind mérkőzésekben, helyezésben, hiszen az ötödikek lettetek. Minek tudható be ez a siker? 

– Az ötödik helyet azért nem értékelném egyértelmű sikernek, azonban tény, hogy az elmúlt időszakhoz képest jelentős az előrelépés. Sikernek azt értékelem, hogy egy rendkívül fiatal átlagéletkorú csapattal sikerült hétről-hétre egyre markánsabb és jobb teljesítményt nyújtani, amiben rengeteg saját nevelésű – és még most is utánpótlás korú – játékos kapott egyre fajsúlyosabb szerepet. Nem hallgathatjuk el azt sem, hogy a téli erősítéseink remekül sikerültek. A felvázolt víziót magukénak érezték és nemcsak a pályán, hanem a közösségépítésben is jelentős szerepet vállaltak – ettől lettünk még erősebbek és pontosan emiatt esett rájuk a választás.

– Télen több játékost is igazoltatok. Hogyan alakult velük a tavasz? 

– Az emberi és sportbeli teljesítményben hozzáadott értéküket az új játékosoknak már említettem. A téli állapotról is említettünk egy mondatot. Az, hogy működött a kohézió és remekül léptek be a játékosok a közösségbe – valamint ugyanígy befogadó volt a keret velük szemben -, jól jelzi, hogy az őszi számokhoz képest már öt győzelmünk volt és nullás lett a gólarányunk.

– Melyik az a mérkőzés, amit ki kell emelnünk és miért? 

– A két Soroksár elleni mérkőzést emelném ki (mindkétszer kikaptunk). Ellenfelünk csak egy technikai hiba miatt került az NB II-be. Egészen elképesztően domináltak és játszottak remek focit. Nagyon sokat tanultunk tőlük és a lányok láthatták, hogy hova szeretnénk eljutni.

– Mennyit fejlődött a női foci 2017 óta? 

– Az, hogy a magyar női labdarúgás mennyit fejlődött ebben az időszakban, nem az én tisztem megítélni. A Magyar Labdarúgó Szövetség sokat dolgozik a női labdarúgás minőségének, megítélésének és bázisának javításán, fejlesztésén, amiben támaszkodhatnak Egerre, mindenben állunk a rendelkezésükre.

– Hogy látod, női labdarúgók terén itt Egerben milyen az utánpótlás? Lesz kikkel feltölteni az U19-es és NB II-es csapatot? 

– Az egri női labdarúgás “kiapadhatatlannak” is tűnhetne. Mindent elmond, hogy az U7-es korosztályban már 20 fő feletti létszámmal tartjuk az edzéseket. Azt tudjuk, hogy ez bármikor, akár kaotikusan is változhat, de azon dolgozunk, hogy minél több lány maradjon meg a rendszerben és sportoljon – lehetőleg focizzon. A korábbi edzők is remek munkát végeztek, de a most a lányokkal foglalkozó kollégáimat mindenképpen dicséret és köszönet illeti. A mai állapot szerint minden korosztályunkban magas létszámmal fogunk dolgozni a következő szezonban, azonban a nyár ezen is sokat változtathat, hiszen százalékos arányban a lányoknak még közel sem annyira életcél a labdarúgás, mint a fiúknak, így akár magas lemorzsolódás is elképzelhető.

– Milyen változásra lehet számítani a játékosok szempontjából? 

– A keret döntő többsége Egerben marad. Az biztos, hogy Nagy Zita távozik, a többiek elméletben maradnak. Azért csak elméletben, mert jelen interjú időpontjában két játékossal még nem egyeztettem – a többiek maradnak. Szerencsére Kovács Alíz rehabilitációja véget ért, így a nyáron ő is újra csatlakozik. A mostani utánpótlás játékosok mellett Jakab Zsófia egyből a felnőtt keretbe kerül és nagy terveink vannak vele az egyéni karrierterv szempontjából is. Hasonló terveink vannak Berencsi Bernadettel is, azonban ő nem képzelte el magát annyira egyértelműen Egerben, mint Zsófi, így az ő esetében már neki kell bizonyítani, hogy itt szeretne focizni és nem a klubnak. Egy kapusban és három mezőnyjátékosban gondolkodunk, hogy a csapatban tapasztalható nagy fokú baráti hangulat, családias légkör megmaradjon és az eredmények is javulni tudjanak. Ehhez keressük a megfelelő alanyokat. Jelenleg tizenhat játékos van a tarsolyban, ebből fog kikerülni a klub számára a négy legideálisabb, a klub és a város számára legmegfelelőbb profilú játékos – ami nem feltétlenül a négy legjobbat jelenti a foci tudást tekintve.

– Mi vár nyáron a csapatra? Felkészülés, strandfoci. 

– A lányok már megszokták, hogy nincs megállás. A bajnokságnak vége, de készülünk a strandfoci NB I-es bajnokságra, ahol a célunk minimális – szeretnénk bennmaradni. A strandfoci július közepén fejeződik be, utána van egy hét pihenés, majd folytatjuk az edzéseket. Ne felejtsük el, hogy ez a csapat a futsal NB II-ben bronzérmet is szerzett. A következő szezonra a nyarat követően a tervek szerint a futsalban és nagypályán is megpróbálunk még játékban és helyezésben is javítani, de tervezünk megyei csapat indítását is, hogy mindenki játék-éhségét kitudjuk elégíteni. Közben pedig a háttérben is folynak a stratégiai tárgyalások, hiszen több klub is megkeresett minket, hogy együttműködésre lépjenek velünk – ezekből is szeretnénk azt vagy azokat kiválasztani, ami az egri lányoknak a legjobb jövőképet vizionálja.

Bronzérmes női csapatunk 2022-23-as NB II-es futsal bajnokságban! A Borsod Sport Klub elleni győzelem jelentette a biztos harmadik helyet.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?