Erdélyi Túra

Erdélyi Felkészülési Túra Eger SE u15(’04) és u14(’05)

 

2018.augusztus.09. ÷ 2018.aug.17.

 

 

Ez a  túra alkalmas  a sok mérkőzés játszásával a bajnoki mérkőzésekre való felkészülésre, a játékosok kipróbálására akár több poszton is, idősebb korosztály elleni játékra, ki hogyan alkalmazkodik az erősebb ellenfél ellen, ki mer játszani, milyen hibák jönnek ki a játékban, tudunk e nyerni, meg tudjuk e ragadni azokat a pillanatokat amelyek eldöntik a meccseket, a mérkőzéseken előforduló játékhelyzetek szituációkat hogyan oldjuk meg, alkalmazzuk e az edzésen gyakorolt elemeket, a megbeszélt taktikai elemeket meg tudjuk e valósítani védekezésben és támadásban ill labda vesztés és labda szerzés után hogyan reagálunk??!

A tornára két csapatnak kellett volna jönni az u15(04) és u14(05) összesen 28 főnek de több ok miatt ez nem jött létre. Többen üdülni mentek, voltak akiket nem tudtunk leigazolni, talán volt aki a pénz miatt nem vett részt. Mivel az EMJV támogatta a testvérvárosi tornán való részvételünket ezért nem 44eFt hanem 32eFt volt az egy főre jutó részvételi költség ami 8-9 nap teljes ellátásra szállásra nem sok! A team 18 gyerekből 1 sofőrből 1fő kísérőből állt aki Székelyudvarhelyi születésű, most igazoltuk le a fiát, és én mint edző szervezőből állt. Azaz 21 fő. 11fő u15(04)-s és 7fő u14(05)-s játékos alkotta a keretet.

A mérkőzéseken volt amikor az u15-s keret volt a pályán kiegészítve a kisebbekkel, és volt amikor az u14-s játékosok voltak a pályán mindenki a saját posztján a nagyobbak pedig a hiányzó posztokon játszottak segítve irányítva őket. Így mind a két korosztály játékát próbáltuk felépíteni, elsősorban a labdakihozatalokra alapozva. 9 nap alatt 8 mérkőzést játszottunk füvön, műfüvön, jó minőségű pályákon, többségében nagy melegben.

 

1.mérk.: 2018.08.09. Szilágysomlyó 18ó00 füves pálya 2×35 perc

Szilágysomlyó- Eger SE u15(04-05)    8:0

 

-az ellenfél csak úgy tudott kiállni hogy u19-u17-u15-ös játékosaik  is játszottak. Ez meghatározó volt, hiába próbáltunk ügyes összjátékkal operálni de a nagyobb játékosok rendre lefutottak elől is természetesen hátul is. Több eladott labdából tudtak kontrákat vezetni ellenünk és ekkor ütközött ki hogy nem jött a túrára a csapat egyetlen középső védője Hammer B. Elől voltak jó kombinációink de nem tudtuk befejezni az akciókat ahhoz természetesen lassúak, kicsik voltunk. A csapat hosszú volt nem jöttünk fel, szélesek is voltunk a védekezésnél, a les határt nem mertük tartani, nem mertük támogatni a csatárokat, sokszor megelőztek bennünket , nem volt elővételezés ,nem alkalmazkodtunk a gyorsabb játékhoz. Ez a korkülönbség miatt részben érthető. De mindenki játszott egy félidőt, s csak 4 játékos játszotta végig (Bukucs G, Szabó K, Bozó K, Major B). Sajnos a bemelegítésnél Balázs M kapusunknak az újját elvitte a labda így ő csak a két utolsó meccsen tudott ismét védeni.

BukucsG-BozóK-JordánT-KrinszkiB játszot a csapatból jobban, elfogadhatóan.

 

A következő helyszín Gyergyószentmiklós volt ahol a helyieken kívül 3 Kolozsvári csapat a Universitate, az Akadémia, és a volt Hagi tulajdonu Luceafarul, és Csíkszerda LA, a Bp-i REAC és a Csíkszentsimoni csapatok vettek részt.

 

2.mérk.: 2018.08.11. Gyergyószentmiklós 08ó00 füves pálya 2×25 perc

Jövő FC Gyergyó – Eger SE u15(04-05)          3:1                   góllövő: Major B(1)

 

Láthatóan több a korosztálynál idősebb játékos szerepelt a hazai csapatban melyet el is ismertek, de nem tudtak volna kiállni, ez kicsit megzavarta a játékosokat. Ettől függetlenül sok jó labda kihozatal, előre játék. Több ziccer a kapussal szemben ( Major B, Bozó K ) de elhibáztuk, még üres kapunál is. Kevés a mezőnyből történő kapura lövés pedig több alkalom is volt, ezt fel kell vállalni, fel kell ismerni a helyzetet. Kevés volt a mélységi indítás ill. a széleken mutatkozó üres terület megjátszása. Kevés ill alig látni a középpályások mélységi beindulása, és a szélsők sem indultak be csak amikor már labda is elindult. Csak  Bozó és Major volt beindítható. Széleken többször a védők mögé kerültünk labdával de sokszor túl sokat vártunk ki és így nem sikerült a beadás. Több kommunikáció egymás között, több gyorsabb fel passz két ellenfél közötti, passz sávban.

Sima megnyert meccs volt, de sajnos kapusunk egy hazaadást elcselezett, két lövést bevédett, ártalmatlan lövéseket, fej magasságban, ill. éles szögből. 3 potyagól. Sajnáltam a mezőnyjátékosokat mert nagyon szerettek volna nyerni.

 

3.mérk.:2018.08.11. Gyergyószentmiklós 15ó00 füves pálya 2×25 perc

Luceafarul LA – Eger SE u15(04-05)               7:0(2:0)

 

 

A bemelegítésnél Terjék D bokája alá tört bedagadt  így csak a túra utolsó meccsén tudott újra pályára lépni.

Neves nagyon jó ellenfél, tavaly játszottunk velük edző mérkőzést, ezért 4-4-2 játékrendszerben játszottunk, 8-s védekező láncban védekezve, tudatos felépített labdakihozatalokat próbálva, labdaszerzés utáni gyors előre játékkal felépített kontrákkal próbálkoztunk.

Az első félidőben ez jól ment,  de két hibás passz a középpályán (Rácz D, Jordán T) és máris büntetett az ellenfél, két gólt lőtt ziccerből. A második félidőben partiban voltunk helyzeteink voltak de nem tudtunk gyorsan dönteni így oda lettek helyzeteink, de összjátékban nem maradtunk alul, a fegyelmezett védekezésünk az ellenfelet bizonytalanította el, de megint, a kapusunk indiszponált szereplése 5 bekapott potyagólt erdeményezett.

 

 

4.mérk.:2018.08.11. Gyergyószentmiklós 18ó00 füves pálya 2×25 perc

Szefite Csíkszentsimon – Eger SE u15(04-05)              2:1(0:1)          gól.: Hanyecz G (1)

 

A mérkőzésen gyors hosszú labdákkal próbálkoztunk a középpályáról ami jól működött csatárainkat nem tudták tartani, Bozó K-t csak rendre szabálytalanul tudták meg állítani, de a játékvezető nem büntette meg ezért kicsit eldurvult a mérkőzés és Sajnos Szabó K meg is sérült a bokáján amivel ősszel  2 hónapot hagyott ki. (haza érve az orvos 4 hét pihenőt írt elő). Ezután kapkodó idegessé vált a játékunk, sok rossz átvétel fölösleges cselek, késlekedő beadások, ezért a mérkőzés utolsó harmadában nem tudtunk igazi gólhelyzetet kialakítani, pedig meg kell tanulnunk uralkodni indulatainkon akár jogos akár nem kicsit kívülről kell gondolkodni, higgadtan. A meccs végén Major B combhajlító izma meghúzódott.

A mérkőzés utolsó perceiben sajnos kapusunk hozta a hibát egy gyenge kapura lövést elnézett azt hitte mellé megy, majd egy haza adást az ellenfélbe rúgott ami a kapuba kötött ki. Már idegesítő volt természetesen a gyerekek is nehezen viselték ezt, hogy ismét potya gólokkal kapunk ki. Mindentől függetlenül erőszakosabban, határozottan kell játszani úgy hogy a párharcokat meg kell nyerni ill. olyan gyorsan kell játszani hogy az ellenfél ne tudjon ütközni velünk. Bozó K nagyon jól játszott rengeteg labdát megtartott kapura veszélyes volt de nem tudott a kapuba találni. Major B egy gólját nem adták meg pedig nem történt ütközés szabálytalanság les. Bukucs G és Szabó K a védelem közepén gyorsak határozottak voltak sok labdát lekereszteztek, végre. Krinszki B is végre ügyesen játszott a középpályán jó cselek indítások de kapura lövésre nem értem miért nem vállalkozik.

 

5.mérk.:2018.08.12. Gyergyószentmiklós 12ó00 füves pálya 2×25 perc

     Csíkszerda LA: – Eger SE u15(04-05)              2:0

    

Csíkszerda LA végre igazán a mi korosztályunk volt vegyes ’04-’05 gyerekekkel.

Végre jó felszabadult játék mindkét csapattól, jó labdakihozatalok, szép támadások, sok jó előre játék, ill szándék  előre játékra. Azért amikor sok volt  a fölösleges passz,és annak pontatlansága, lassúsága miatt sok volt a labdavesztés , de jól zártunk 1:1 -ben jók voltunk, jól kereszteztek a belső védők, jól zártunk középre, így nem  volt esélye az ellenfélnek kapura lövésre.     Csak szabadrúgásból tudtak veszélyeztetni  azért Nagy D a sorfalat rosszul középre állította és beállt mögé, de szerencsénk volt. A bekapott 2 gól ismét az utolsó percekben született, Bukucs G a labdakihozatalt erőltette a (érthetően mert ezt gyakoroltuk) de mégis, nem kínálom fel a lehetőséget ekkor a hibámmal, a kis játékkal labdakihozatallal, hanem előre vágom ki a labdát.  Ismét két kapus potya gólt kaptunk, a lába között becsorgott a labda ill. a fejmagasságba jövő labda rossz le reagálása, egykezes próbálkozása miatt.  4 sérült játékosunk mellett 3 csere játékos lépett a pályára, érezhető volt egy kicsit kezdtünk fáradni. Bozó K most is jól játszott de a kapussal szemben 1:1 elleni szituációit nem tudta megoldani a hátulról érkező védő miatt. RáczD rendkívül sokat futott ,sok labdát szerzett, de sokat is eladott, egyszerű szituációkban ,sokat egy érintővel akart megjátszani amibe sok hiba csúszott.  Jordán T és Krinszki B a középpályán labdával jó megoldásokat választottak de a párharcokat ütközéseket többségében elvesztették.(testi erő használata).

 

6.mérk.:2018.08.13. 10ó30 Csíkszerda műfüves pálya 2×30 perc

     Csíkszerda LA: – Eger SE u15(04-05)              2:0

 

Edzőmérkőzés. A tegnapi meccshez hasonlóan ezen is jól játszottunk a mezőnyben, főleg az u14(05) –s gyerekek játszottak, a meccs végén belehibáztunk a labdakihozatalba és gólokat kaptunk de ez benne  van ebben a stílusban. Sokkal gyorsabb volt a játék a műfüvön mint tegnap Gyergyón a füves pályán. Továbbra is 4 sérültünk van. Nagy D most jól védett.Bukucs G – Laki B – Jordán T játszott kiemelkedően, de csapat is jó összteljesítményt nyújtott.

 

7.mérk.:2018.08.15. Székelyudvarhely 10ó30 műfüves pálya 2×30 +1×20 perc

     Székelyudvarhely FC: – Eger SE u15(04-05)               8:0

 

Csak Szabó K és Terjék D volt sérült ezért megemelt játék időkkel játszottunk 3 harmadot.

 Az elsőben az ’05 -ös játékosok játszottak a 2. harmadban csak Jordán és Krinszki B maradt a nagyobbakhoz a pályán. Sok eladott labda hátul szinte minden védő adott el labdát hátul, amiből gólokat kaptunk és ismét volt 3 kapus kirúgás amiből közvetlenül kaptunk gólokat. Ezek egyértelmű jelek a fáradságra utaltak. Nagyon jól játszó ellenfél volt az ellenfelünk, sok kényszerítőt alkalmazva szervezték a támadásokat és nagyon jól támadtak le labdáért.

 

8.mérk.:2018.08.16. Marosvásárhely 12ó30 műfüves pálya 2×30 perc

     Marosvásárhely SE: – Eger SE u15(04-05)                  1:0

 

     Nagyon nagy melegben,  5 sérült beteg nélkül álltunk ki. A mérkőzés elején több góllal kellett volna     

     vezetnünk de kapkodtunk de még üres kapuba sem rúgjuk  be a labdát. nagyon hosszú volt a csapat nem segítettük a támadójátékot, elfáradtunk sok fölösleges labdacipelés, érthetetlenül pontatlan labdákat adtunk előre, amely labdavesztés után nehezen tudtuk visszaszerezni azt. Egy ilyen eladott labda után késlekedtünk a vissza támadásra, már kevés erő jutott, és egy átlövésből kaptunk gólt, a zavaró blokkoló láb elmaradt.

 

 

     A túra során jártunk Szilágysomlyón, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Gyilkostónál, Maroshévízen az Urmánczy Fürdőben, Parajdon a Sóháton, Ditróban, Csíkszerdán, Székelyudvarhelyen, Segesváron, Sovátán a Mogyorósi tónál, 1605 km-t utaztunk.

     Mindenhol kiváló szállodai szobákban aludtunk, bőséges finom kajákat kaptunk reggel-délben-este.

     Az utazási költséget az Eger SE fizette, a részvételi díjat a szülők fizették a Gyergyószentmiklósi szállás-étkezést az EMJV önkormányzata állta.

Vélemény, hozzászólás?