Beszélgetés Harmati Péterrel a múltról, a jelenről és a jövőről

Fotó: Lénárt Márton


Honlapunkon ezúttal Harmati Péterrel, az Eger SE operatív igazgatójával beszélgetünk az elmúlt és a következő szezonról.


– Elsőként arra lennénk kíváncsiak, hogy hogyan értékeli a csapat 2018-2019-es szezonját?

– A szezon elején cél a bentmaradás volt, ezt teljesítette a csapat. Azt mondtam 30 ponttal lehet elérni ezt a célt, ez szerencsére bejött, sőt 36 ponttal zártuk a szezont. Azt gondolom az edzőket és a játékosokat is dicsérnem kell ezért a teljesítményért. Az igazolások nem mindig sikerültek, de ezen túl tettük magunkat. Az anyagiakat hagyjuk, ezt már kiveséztük százszor, nincs értelme, semmilyen téren. Vígh Ferencet a feljutásért és az őszi szezonban elvégzett munkáját mindenki elismeri, s azt gondolom Vitányi Lászlóék csak hozzátettek, ehhez a tavaszi szezonban. Összességében a játékkal nem vagyok elégedett, de ez már ennek az évnek a feladata lesz, hogy ezen javítsunk.

– Ha már így szóba került Vígh Ferenc, akkor ejtsünk róla pár szót?

– Sablonos amit mondok, de sok sikert kívánok neki. Az elválással kapcsolatban bennem nincs tüske, miért is lenne. Az élet hoz ilyet, s akik kritizálják őt, vagy az én döntésem, azok nincsenek tisztában mindennel, de szíve joga bárkinek elmondani a véleményét. Feri jó ember, de most ez így alakult.

– A következő szezonban, a meg nem erősített hírek szerint új vezetőedzővel vág neki a bajnokságnak a csapat, Klink Zoltán személyében. Erről milyen részletek tudhatunk meg?

– Klink Zoltánnal szóban sikerült megállapodnunk. A döntéssel kapcsolatban tudom sok kritika fog érni minket, de olyat úgy se tudok tenni hogy mindenkinek jó legyen. Azt mondják nem volt még vezetőedző felnőtt csapatnál, de mindenki elkezdi egyszer. Erre ellenpélda is van, hogy valaki sok csapatnál volt edző és mégsem sikerült maradandót alkotnia. Én szeretek esélyt adni neki, s mást csinálni, mint a megszokott. Ha támadnak is érte később úgy is kiderül, igazam lesz vagy nem. Ha nem jönnek az eredmények, akkor váltani kell. Viszont ellenben arra sincs garancia, hogy egy tapasztaltabb edzővel nagyobb sikert érünk el.

– Az új tréner érkezését miért nem jelentették be hivatalosan, hisz már több sajtóorgánumban is megjelent?

– Hivatalosan azért nem jelentettük be, mert biztos csak akkor mondható, ha aláírás lesz a szerződésen. Mivel, ha megállapodsz valakivel, de utána a szerződés apró betűjével mégsem ért egyet és nem írja alá, akkor mi van. Akkor azt kérdezik, mi ez nagy hűhó, minek kellett bejelenteni. Nem szeretnénk olyan információkat közzétenni, ami még nem 100 %.

– A Vígh Ferencet a tavaszi szezonban a kispadon váltó Vitányi László szakmai igazgatónak a további munkájáról mit tudhatunk?

– Vitányi László kiváló szakember, én nagyon örülök, hogy az Eger SE csapatához került. Hosszú távú terveim vannak vele és számítok a munkájára. Szeretnénk az utánpótlást még jobbá tenni, ez az ő feladata lesz az egyesületnél. Számunkra elsők a gyerekek, bennük van a Eger SE jövője.

– Az elkövetkező szezon terveiről megtudhatunk valamit?

– Elsődleges célunk egy élcsapat kialakítása kis pénzből. Ezt akkor is megpróbáljuk, ha sokan nem is hisznek benne.  Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor az  minket igazol, ha nem akkor változtatni kell az elképzelésünkön. Sokan mondják itt ennyi a fizetés, ott annyi. Szurkolók mondták az ESMTK példáját, ahol nincs nagy pénz, mégis harmadik helyen végzett a csapat és sokáig a feljutásárt harcolt. De ott a Nyírbátor csapata ahol fizetési gondok voltak az információk szerint. Mégis remélem mi meg tudjuk mutatni, hogy így is lehet egy csapatot építeni.

– Szezon közben sok kritika érte a csapatot és személy szerint Ön is, ezzel kapcsolatban mi a véleménye?

– A kritikáknak senki nem örül, de ez van, van benne jogos és kevésbé az is. El kell fogadnunk, hogy vannak akik másként gondolják, ami jogos, vagy jó ötlet azt meg meg kell fogadnunk, tanulni kell belőle. Hányszor hallottam még a Megyei I-ben, hogy így Illyés Dani, úgy Bocsi, vagy, hogy majd Csuhayval sikerül. Valamint, hogy Víghnek nem volt elég pénze az igazolásokra mikor idekerült, s a Hatvan és a Felsőtárkány is jobban igazolt és a télen sem sikerült jól erősíteni, s az ellenfelek erősebbek lettek, s nem fogunk feljutni. Ezt sikerült megcáfolni, mivel nekünk sikerült a harmadosztályba kerülni. Ugyanez a kritika fogalmazódott meg az NB III-ban is, hogy a téli igazolásaink nem jók és, hogy sokan elmentek, így kiesünk. Ezt ugyancsak megcáfolta csapat, mivel 36 ponttal a 10. helyen végzett és továbbra is az NB III-ban láthatjuk ősszel az Eger SE-t. Persze utólag senki sem mondta, hogy bocsánat, nem nekünk lett igazunk és gratulálunk az eredményekhez. Aki támadja a csapatot nem jön oda hogy a jót is elmondja, ne csak a rosszat. A Felsővárosi Sporttelepen, ha azt fogom mondani hogy a felújított műfűre nem mehet rá más, akkor jön majd a kritika, hogy ő is egri, meg ugyanolyan joga van, mint nekünk., De mikor szükség volt rá, senki nem jött oda hogy segít összeszedni a TAO-t, segít az önerő biztosításában, vagy csak a szervezésben. Csak akkor jönnek, mikor a pálya használatról van szó. Én se nem kaptam raktárat a sporttelepen, így saját magamnak kellet venni, pedig bérleti díjat fizetek. Más sem nem kapott, s azt mondta neki jár, így raktárként használta azt az öltözőt, amit én vettem. Az a baj hogy mindenki azt gondolja, hogy neki járnak dolgok, de nem tesz érte semmit. Tudom, hogy ezen nyilatkozatom után majd jönnek az újabb kritikák, mert nem értenek egyet velem. Nem baj, van akinek az a véleménye, nekem meg ez. Viszont lényeg, hogy egyben egyezünk: a focit szeretjük.

– Mit lehetne tenni, hogy minél több néző látogasson ki a Szentmarjay Tibor Városi Stadionba?

– Nem tudom, illetve ha szép játék és sok gól van a mérkőzéseken és jönnek az eredmények, akkor biztos többen jönnek, de nem hiszem, hogy rövid időn belül megváltjuk a világot. Gondolkozunk a még több néző becsábításának lehetőségén, ehhez szeretnénk minél jobb körülményeket teremteni a számukra és egy jó, szerethető csapatot pályára küldeni hétről-hétre. Amennyiben ez sikerül, akkor a szurkolók is visszatérnek a Szentmarjay Tibor Városi Stadion lelátóira.

– Fontos kérdés a csapat életében a stadion. Mit lehet tudni, mikor kezdődik el az építkezés?

– Szívfájdalmam, hogy még nem kezdődött el az építkezés a stadionban, és úgy néz ki őszig nem is fog, de remélem utána igen. Reménykedem, mert az Felsővárosi Sporttelepen is csak megmozdult valami, de biztatnak, hogy 1 hónap múlva eljutunk a látványosabb fázisába az építkezésnek.

– Mint minden szezonkezdés előtt most nagyon érdekli a szurkolókat, hogy kik érkeznek és kik távoznak a csapatból. Erről lehet már valamit tudni?

– Az igazolásokról annyi, hogy most is sok kritikát fogunk kapni. Fiatalokat szeretnénk az NB III-as csapatba, akik koruktól függetlenül segíteni tudnak. Az előző évektől eltérően nem csak olyan játékosokban gondolkozunk akiket már valahonnan ismerünk, hanem megnézünk a jelentkezőket és kiválasztjuk akikre szükségünk van. Szeretnénk egy új szisztémát felállítani egy év alatt az igazolások terén. Egy év múlva, a következő év értékelő beszélgetésnél kiderül sikerült-e a tervünk!

 

Köszönjük a válaszokat, sok sikert kívánunk a tervekhez!


Vélemény, hozzászólás?