Szekeres Adrián: Nevelni, képezni játékosokat a magyar labdarúgásnak

NB III-as gárdánk a 15. helyen végzett a 2021/22-es szezonban. A Keleti-csoportban összesen 13 győzelmet, 5 döntetlent és 20 vereséget tudhat maga mögött a csapat. Klubunk felnőtt együttese az idényt 2021. augusztus 8-án 1-0-ás sikerrel kezdte a Tállyával szemben, majd 2022. május 29-én 0-0-s egállal zárta az Újpest második gárdája ellen. Keretbe foglalva a szezont mindkét esetben hazai pályán fogadta az ellenfelét az Eger SE. Hamarosan elkezdődnek a közös edzések a 2022/23-as szezonra, előtte azonban a vezetőedző, Szekeres Adrián értékel, valamint információkkal szolgál az elkövetkező időszakról.

20 mérkőzés van mögötted a csapattal. Hogyan tudnád értékelni a szezont?

Helyezésben elértük azt a minimális célt, amit a klub vezetése elém tűzött az érkezésemkor, ezt sikerült viszonylag hamar abszolválni, március végére, április elejére összejött. Eredményességben ettől függetlenül én bíztam abban, hogy a 15. helynél előrébb tudunk lépni. Erre egy jó tavaszi szerepléssel lett is volna lehetőségünk. Értem ez alatt, hogy bár volt egy 8 meccses periódusunk, amikor nem nyertünk mérkőzést, de a csapat játékával, fejlődésével elégedettek lehettünk. Sajnos ezeknél az elvesztett találkozóknál nem párosult eredménnyel az előrelépés. Tudjuk az okát, már az elmúlt időszakban is dolgoztunk rajta, hogy ez változzon, illetve most is azon tevékenykedünk, hogy a következő szezonba ilyen ne fordulhasson elő, hogy 8 mérkőzésen keresztül nem nyer a csapat.

Melyik volt a legmeghatározóbb mérkőzés?

Több olyan mérkőzés is volt és most nehéz is visszaemlékezni, csapatnevet említeni, mert azt, amit elterveztünk, hogy birtokoljuk a labdát, helyzeteket építsünk fel, szinte kevés volt az olyan találkozó, ahol ez nem mutatkozott meg. Amikor nem látszott akkor a csapat szenvedett és nem volt arra lehetőségünk, hogy megnyerjük a meccset, vagy akár rosszabb felfogásban léptünk pályára, ilyen volt a Békéscsaba elleni mérkőzés. A jobb találkozók közé lehet sorolni mindenféleképpen a Kazincbarcikát, akik igaz már akkor megnyerték a bajnokságot, de a játékosaink ezzel mit sem törődve elővették azt a futballt, tudtak mihez nyúlni, ahhoz az elvekhez, amiket begyakoroltunk. Látványosság szempontjából, ahol a játékosok is már igazán élvezték a futballt és ez eredménnyel is párosult az talán a Debrecen II. csapata elleni mérkőzés volt a szezon végeztével. Korábban is mondtam már, hogy ezt a felszabadult futballt, hét közben is lehet látni a labdarúgóktól, az pedig még idő mire ezt huzamosabb ideig a bajnoki találkozókon is meg tudják mutatni játékosaink.

A bajnokság végét követően kaptak egy kis pihenőt a fiúk. Most mi a feladatuk a közös edzések előtt?

Az Újpest másnapján már hétfőtől teljes szünet, teljes 2 hetet kértem a srácoktól. Ez azt jelentette, hogy nem adtunk erre az időszakra feladatot, azt mondtam amennyire tudják és igényük van rá, kapcsolják ki a focit. Június 13-án hétfőtől, majd kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap is futniuk kell, ez nem egy megerőltető futás, bár kicsivel még is csak erősebb, mint decemberben. Szerdán és szombaton pedig stabilizációs gyakorlatokat csinálnak. Ráhangolódás a közös munkára.

Mikor kezdtek, mi lesz a felkészülés elején a cél?

Június 21-én, kedden kezd a gárda. Bízom benne, hogy már az új játékosok nagy része is csatlakozni tud hozzánk, hiszen a cél a mielőbbi beilleszkedésük akár a pályán kívül, akár már a pályán is, de nem kapkodunk, az 5 hétnek elégnek kell lennie erre. A hét második felében a játékosok felméréseken fognak részt venni, amit fontosnak tartunk. Az első hét után tovább folytatva az otthoni munkát, kiegészítjük labdás feladatokkal, valamint olyan gyakorlatokkal, amelyekről úgy gondoljuk, hogy ezeknek köszönhetően a második héttől már bele tudunk kezdeni egy nagyobb munkába. Éppen ezért már a második hétre kötöttünk is le edzőmérkőzést. Itt az esetleges új játékosokat megnézzük, teszteljük, majd folyamatosan az lesz, hogy megfelelő kondicionális állapotba kerüljenek a játékosok. Bízunk benne, hogy nem volt nagy a leállás folytathatjuk azt az utat, amit csináltunk velük az elmúlt hónapokban. Természetesen a csapatjátékunk fejlesztése is a cél a felkészülési időszakban.

Ha pedig vannak érkezők, vannak távozók is. Minek tudható ez be?

Az én fejemben az volt, a vezetőség kérését szem előtt tartva, hogy a bent maradás meglegyen. Volt 2 olyan hónapunk, amikor lehetett úgy mond tesztelni a játékosokat, hogy kik, azok, akik a nyártól is itt maradnak velünk. Ennek függvényében hoztuk meg azokat a döntéseket, hogy kikre nem számítunk a jövőben. Nem szeretnék konkrétan belemenni játékosokba, erre majd szezon kezdete előtt a szurkolói ankéton lesz lehetőség érdeklődni. Volt olyan, akiben nem éreztük, azt hogy motivált lehetne a következő időszakra, volt, akinek a játéka hagyott némi kívánni valót és bízunk benne, hogy a helyükre tudunk olyat találni, akivel eredményesebb lehet a gárda. Ilyen összetevőkről beszélhetünk a távozók szempontjából. Örömünkre pedig vannak olyan játékosok, akiket ha itt is szerettünk volna tartani nem sikerült, mert magasabb osztályba tudnak igazolni, egyik szemünk sír a másik nevet. Cél kitűzésünk ez is, azt pedig el kell fogadni, hogy pótolni kell ezeket a játékosokat.

Érkezőkről már beszélhetünk? Vannak konkrét szerződések?

Az érkezők részéről leginkább logisztika miatt nem voltak még aláírások, ezért nem szerettük volna ezeket még kommunikálni. Talán annak nagyobb súlya van a mai világban, ha már alá van írva egy szerződés. Én igyekszem úgy élni az életemet, hogy az adott szónak is legalább, akkora jelentősége van, mint egy aláírásnak. Ezeket keddre, azaz június 21-re próbáltuk összehozni az első edzésen. Olyan posztokra fognak érkezni játékosak, ahonnan el is mentek, szinte majdnem minden szekcióból, valamint kifejezetten több labdarúgót szeretnénk igazolni a támadó szekcióba. Jelenleg az érkezőkkel intenzív tárgyalásokban vagyunk, voltunk az elmúlt időszakban. Lesznek olyan játékosok, akik a fiatalításunk jegyében érkeznek és nem feltétlenül az első csapatban fognak helyet kapni, de azt gondoljuk, hogy azzal a munkával, hogy foglalkozunk velük, kihozni belőlük sokkal többet, akár félév múlva, akár kicsit később, az első csapat játékosai lehetnek.

Hány edzőmérkőzésre számíthat a gárda? Mi lesz ezeken a cél?

Nem vagyok egy edzőmérkőzés párti, játékosként sem voltam az, de nyilván azokat az edzőmeccseket, azt a minimális létszámú találkozót, ami most 4-nél állt meg azokat igen is lejátsszuk, már csak azért is, mert az új játékosok ott tudják legjobban azt bizonyítani, hogy elsajátították azokat a dolgokat, amiket én kérek tőlük, illetve ott tudnak minél jobban összecsiszolódni. Az eredmény a téli felkészülési találkozókon sem igazán számított, olyan téren, hogy nyerünk vagy sem, hiszen ez nem befolyásolja azt, hogy milyen edzés lesz utána. A hibákra, amiket a találkozókon elkövettünk, azok jó, hogy kijöjjenek, ilyen téren tudjuk módosítani a következőt. Azzal pedig, hogy mint ahogy tettük télen is, talán nem is veszíttetünk edzőmérkőzést, az olyan jellegű megerősítést adhat a játékosoknak, hogy jó az, amit csinálnak. Itt jön az edző megint, meg a stáb szerepe, hogy földön kell tartani a csapatot, nem jelenti azt, hogy ezentúl mindig ez lesz, mert akár erősebb ellenfelekkel játszunk a bajnokságban, vagy ne felejtsük el, hogy szinte minden edző másképp állítja össze a felkészülési időszakát, illetve ilyenkor döntő befolyású, hogy mennyire komoly terhelést kapnak a mérkőzés előtti napokba a csapatok. Ránk ez hatványozottan igaz, mert nem fogunk azzal foglalkozni, hogy másnap edzőmérkőzés, attól függetlenül azt a fizikai munkát elfogjuk végezni előző nap, amit el kell végezni. Úgy gondoljuk, nem ezekre a meccsre akarjuk ideális állapotban látni a játékosokat.

A tervek szerint július 31-én, vasárnap játsszátok az első mérkőzést a 2022/23-as szezonban. Mi lesz a cél ebben az idényben?

Bizakodásra adhat okot, hogy a játékosok fejlődtek, csapat szinten léptünk előre. Azok a tárgyalások, megbeszélések is azt mutatják, hogy olyan játékosokat akarunk idehozni – akik és nem a fiatal a játékosokra értem, hanem az idősebbekre – akik egyből a csapat erősítései lehetnek, egyből be tudnak illeszkedni a kezdő gárdába. Nem titok, hogy olyan játékosokat próbálunk ideigazolni, akiket én is ismerek a múltam, vagy valaki a stábból, vezetőségből, hiszen róla már van képünk, hogy mit várhatunk tőle. Helyezésbe mindenképpen szeretnénk előre lépni. Első körben mivel még nem biztos minden játékos, hiszen akadt olyan, akit szerettünk volna idehozni, de nem minket választott végül, valamint a szabályzat szerint a beleegyezésünk nélkül eligazolhatnak a labdarúgók, így azt mondanánk, hogy az első 10 a cél, ebben gondolkodunk. A későbbiekben látjuk majd, hogy milyen állapotban van a keret és akkor már tudunk pontosítani ezen a célkitűzésen. Amellett, hogy határozottan szeretnénk véghez vinni, nevelni, kiképezni szeretnénk játékosokat a magyar labdarúgásnak.

 

Távozók:

Antal Zsolt
Debreczeni Dávid
Farkas Krisztián
Lencsés Balázs
Nagy-Kolozsvári Dániel
Pál Szabolcs
Vajda Ákos
Varga Huba

 

Tervezett edzőmérkőzések:

Június 29. szerda BVSC-Zugló

Július 13. szerda Mezőkövesd Zsóry FC II.

Július 16. szombat DVTK II.

Július 24. vasárnap Egerszalók

A helyszínekről és az időpontokról később tájékoztatjuk szurkolóinkat.

A tervek szerint július 31-én kezdődik el a 2022/23-as szezon az NB III-as labdarúgó-bajnokságban!

                    

 

                              Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?