Lezárta az őszt a megye I. és az U19

Az Eger SE megyei első osztályú együttese november 19-én a Gyöngyöshalász ellen zárta a szezon őszi felét. Jelenleg a 12. helyen állnak 2 győzelemmel, 3 döntetlennel és 7 vereséggel. A bajnokságot a tervek szerint 2023. március 4-én a Bélkő SE-Bélapát ellen folytatják majd.

Az Eger SE U19-es csapat pedig a megyei rangadón döntetlent játszott a Hatvan vendégeként, a mérkőzés 2-2-es egállal zárult, december 3-án. Így jelenleg az 5. helyen állnak 4 győzelemmel, 2 döntetlennel és 6 vereséggel.

Dr. Vitányi László vezetőedzőt kérdeztük az őszi szezonról. Mint ismert ettől az idénytől az U19-es gárda megtapasztalhatta azt milyen, ha felnőttként kezelik őket, amikor már felnőtt játékosoknak számítanak, hiszen a megyei I. osztályú csapatban is játszottak, a saját korosztályos bajnokságuk mellett.

Hogyan működött ez a kooperáció a szezon alatt?

Voltak pozitív és negatív hozadékai is. A negatív közé azt kell sorolnom, hogy néhány játékos lemorzsolódott, akár a felnőtt, vagy az U19-es korosztályról beszélve. Ez mindenképpen egy negatív dolog. Pozitív, de még is kicsit negatív, hogy rengeteg játékosnak kellett az utánpótlásban játszania, ezt úgy értem, hogy az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen mindkét bajnokságban ott voltak a fiatalok. Ráadásul szerencsére sokan felkerültek az NB III-hoz, akár edzésre, akár mérkőzéskeretbe és emellett még futsaloztak is, úgy, hogy mérkőzésterhelés az volt rendesen. Pozitívnak tartom ezt, mert a felnőtt labdarúgásba történő áramoltatás az egy fontos lépcsőfok, viszonylag hamarabb túl tudnak esni rajta így a játékosok. Szerencsére egy befogadó környezetben tudták ezt a lépést megtenni, mert a felnőtt játékosok partnerek voltak ebben és igyekeztek terelgetni a fiatalokat, akik szintén partnerek voltak. Összeségében maga ez az elgondolás és ez az ötlet nem egy elvetendő. Továbbra is haladni kell ezen az úton!

Hogyan tudnád értékelni a szezont?

Nyilván egy szezont mindig az eredmények mutatnak meg, hogy éppen hol tart vagy hol nem. A felnőtt csapatunkat kicsit előrébb gondoltam, hogy fogunk végezni, az U19-nél is. A felnőttben több jó mérkőzés is volt, többször is tudtunk meglepetés eredményt elérni, játékot nyújtani. Míg az U19-es bajnokságban inkább az elején volt az, hogy jó játékkal, harciasan játszottunk. Nyilván az idő elteltével november környékére, mind a két csapatnál látszódott, hogy fáradtak a játékosok, inkább fejben. Volt egy kis megbeszélés velük csapat, illetve egyéni szinten is. Mindenki azt mondta, hogy erőlétbe jól érzi magát ebben nem volt probléma, viszont a konzekvenciát az jelenti, hogy talán nem voltunk kellőn határozottak, kemények a játékosokkal. Többször is fegyelmezetlenségek voltak, akár taktikai, akár edzés vagy mérkőzés hozzáállásban, ebben mindenképpen javítani kell az elkövetkező időszakban.

Van-e olyan mérkőzés, amit kiemelnél, akár egyik vagy másik csapatnál?

Sok ilyen találkozó volt. Az ifi játékosok miatt próbáltunk több játékrendszert, felállási formát mindenféle dolgot kipróbálni, hogy több mindennel találkozzanak, hogy ha az NB III-as csapathoz kerülnek, ne legyen nekik testidegen, bármiben is kell szerepelniük. Nagyon sok jó mérkőzés vagy izgalmas találkozót tudtunk játszani, akár szurkolói szemmel, akár edző szemmel. Jó volt végig meccselni a bajnokit. Nyilván a Gyöngyös elleni győzelem (Megye I.: Energia SC Gyöngyös – Eger SE 3-4), a 93. percben, az mindig egy pozitív töltet, de leginkább az jelentette a nagy örömöt, amikor egy gól után az egész társaság kifutott a kispadhoz, vagy éppen úgy ünnepeltek, hogy együtt volt a brigád, ha fiatal, ha idős. Játékban többször volt az, hogy elégedettek voltunk, de sajnos többször volt az, hogy elégedettlenek is voltunk. Talán a Balassagyarmat U19-es mérkőzés volt, az ahol bár nyertünk 2-1-re idegenben azt éreztem, hogy ha 15-2-re kikapunk, akkor sem lehetett volna egy szavunk sem.

Milyen változásra számíthatnak a játékosok januártól?

Január elsejétől már nem Fűkő Tibivel fogjuk irányítani a csapatot, új edzőt fognak kapni, melynek több összetevője is van. Nyilván azt látni kell, hogy mindkettőnknek van más feladata a klubbon belül, ez egy nagy megterhelés volt. A klub úgy látta jónak, hogy csináljuk a nyártól, de vezetői szemmel is azt kell látni, hogy ki van feszítve a két edző, tehát sokfelé kell koncentrálniuk, ez nem biztos, hogy jó megoldás. Szakmai vonalon is volt egy olyan jelzés, hogy talán váltani kellene. Azt gondolom, hogy az NB III-as stábbal megfelelő volt az együttműködés és az új edzők kiválasztásánál mindenképpen az utánpótlás szakmai vezetés és az NB III-as stábnak a közös megegyezése kell. Akit mind a két fél normálisan tud támogatni, illetve elfogadni és így van értelme ennek a csapatnak.

 

 

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?