Női labdarúgás: Az elsők

A női labdarúgás Egerben több évtizedes múltra tekint vissza. Jelen pillanatban egy hosszú út reményteljes kezdeti lépéseinél tartunk. Az óvodai Disney programtól az NB II-es felnőtt csapatig minden korosztályban megtalálhatják számításaikat az egri és környékbeli lányok, ha focizni szeretnének.

A honlapunkon már megtekinthető klubunk női örökranglistája, de terveink szerint cikksorozatban szeretnénk bemutatni a főszereplőket és a 2023-ban esedékes 40 éves évfordulóról is szeretnénk megemlékezni – nemcsak írott formában.
Az első hivatalos női labdarúgó bajnokság az 1983-1984-es bajnoki szezon volt, amely pont attól lett országos, hogy városunk csapata is szerepet vállalt, ezáltal elmondható, hogy a honi NB I-es bajnokság alapítói közé tartozunk.
1983.09.11-én egy vasárnapi délutánon, egészen pontosan 14 óra 45 perckor az Egri Városi Stadionban 1000 néző előtt indult útjára a labda. A csapat, bár 2-1-es vereséget szenvedett a Bp. Volánbusz együttesétől, de hosszú időre meghatározó szereplője lett a magyar labdarúgásnak.
Az első bajnokin Benke Ferenc edző irányításával a Száva – Csányi, Zuznai, Mata, Ballagó – Nagy (Fehér), Soós M. (Papp), Bartháné (Soós É.) – Nagyné, Vajmi, Kóré összeállításban léptünk pályára, gólunkat Kóré Mária szerezte.
 
Talán kevesen tudják, de a gárda megalakulását megelőzően már éveken át sorra nyerték az egri lányok a különböző meghívásos tornákat és a Színésznők-Ápolónők mérkőzés végkép eldöntötte, hogy az 1982-ben Magyar Ifjúsági Kupát (ezzel együtt a világbajnokságra is kijutott) nyert együttes a Kórház hathatós támogatásával elindult az NB I-es bajnokságban.
 
“Ha a nők karatézhatnak, vízilabdázhatnak és maratoni távot futhatnak, akkor a női foci létjogosultságát nem szabad megkérdőjelezni. Szeretném hangsúlyozni, hogy a mieink igazolták, hogy komolyan veszik a feladatot. Egészségügyi intézményként magatartásunkkal is propagálni tudjuk a testmozgás mai jelentőségét. Dolgozóink 80 százaléka nő, az egészségügyi szakiskolával és szakközépiskolával közösen meg akarjuk teremteni a sportág tömegbázisát. A legjobbakból álló gárdának már van egy-két kiugró tehetsége! Bizonyára Eger hosszabb távon érezni fogja annak a hatását, hogy az első vidéki klubcsapatot adta az NB I-be, mi bízunk a kibontakozásban” – nyilatkozta a helyi Népújságnak dr. Gyetvai Gyula, a megyei kórház főigazgató főorvosa.
 
Ekkor talán még nem is sejtette a Főorvos Úr, hogy később rengeteg válogatottat, gólkirálynőt adunk a magyar labdarúgásnak és kétszer kupadöntőt is játszhat városunk együttese!
A képen látható csapat Egri Lendület néven az alábbi hivatalos 18-as kerettel vágott neki az első bajnokságnak:
Kapusok: Száva Mária, Kollár Anita, Barkóczi Klára Védők: Csányi Judit, Soós Margit, Zuznai Anna, Ballagó Erzsébet, Ipacs Ilona, Mata Anikó Középpályások: Nagyné Szarvas Ildikó, Nagy Dóra, Vajmi Csilla, Papp Annamária
Támadók: Bartháné Lánszky Mária, Kóré Mária, Fehér Judit, Soós Éva, Garics Margit .
Az együttes az ötödik helyen végzett, a bajnok a Renova csapata lett.
Hamarosan további érdekességeket osztunk meg az egri női foci múltjáról!
Várjuk a korai játékosok, edzők, vezetők jelentkezését, észrevételeit (az örökranglistával kapcsolatosan is) hiszen 20-30-40 évvel ezelőtt a női labdarúgás dokumentálása nem a legmagasabb színvonalon történt, így lehet, hogy téves információk jutottak birtokunkba vagy releváns adatok nem kerültek hozzánk – ezért folyamatosan szeretnénk pontosítani az adatokat.
A cikk megjelenéséhez felhasználásra került Dénes András: Magyar női futball. A bajnokságok című sportkönyve.

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?