Csank János neve is ékesíti az Egri Csillagok sétányát

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap, heol.hu

Az Érsek utca tizedik díszköve péntektől Csank János futballedző nevét viseli – olvasható az Eger Sikeréért Egyesület hivatlos közösségi oldalán. 

A folytatásban pedig a mester szavai olvashatóak: ,,Most itt állok, ahol huszonéves koromban sétáltam. A legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy a történelmi belvárosban egyszer felkerül a nevem egy kőre, s múlhatatlanul hirdeti, hogy itt éltem. Ha csak egy részét érezheti valaki annak, amit most érzek, akkor azt mondom, már érdemes volt élnie. Eger Észak-Magyarország ékszerdoboza, szép város, gyönyörű hangulattal, ahol minden lépésnél valami érdekeset lát az ember.” 

A mesteredző Ózdon született, 1946. október 27-én. Első egyesülete az Ózdi Kohász volt, 1972-ben került az Egri Dózsához – olvasható az MLSZ weboldalán, amikor az edzőt méltatták a 75. születésnapján. A cikk így folytatódik. ,,Csank János Játékos-pályafutása során ott (illetve a városi futball átszervezése után az Eger SE gárdájában) töltötte a leghosszabb időt, egészen 1979-ig a a klub hálóját őrizte. Harminchárom évesen, makacs sérülése miatt vonult vissza. Edzői pályafutását a helyi csapatnál kezdte, a serdülőknél. Szerencséjére kiváló képességű srácok kerültek a keze alá, ő pedig nagyszerűen dolgozott. Az akkori srácok közül Sas János és Aranyos Imre is bajnok és válogatott futballista lett, de Simon Antal és az ifista korában Egerbe került Vojtekovszki Csaba is a fénykorában az NB I legjobbjai közé tartozott a maga posztján. 1983-ban került az első csapathoz, amelyet aztán felvitt az élvonalba, az 1984–1985-ös idény volt az első, amelyet az NB I-ben tölthetett. 1986-ban került Békéscsabára, az Előréhez, amellyel első nagy sikerét elérve 1988-ban megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát. 1989-ben váltott újra klubot, a Váci Izzóhoz igazolt.” ( Forrás: szovetseg.mlsz.hu)

Csank János  (Fotó: Szabó Miklós/ Nemzeti Sport)

A díszkövekből álló sétányt az Eger Sikeréért Egyesület hozta létre a hírességek tiszteletére az Érsek utcában. A célja, hogy különleges elismerésben részesíthessék azokat a személyiségeket, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak Eger fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez. Csank János edző, tizedikként csatlakozott.

2018 októberében Kovács Kati énekesnő kapta ez első csillagot a sétányon. Majd olimpiai bajnok vízilabdázók Biros Péter, Szécsi Zoltán, Madaras Norbert és Pócsik Dénes. A harmadik csillag tulajdonosa Törőcsik Mari, színművésznő, a negyedié Dr.Ringelhann György Eger első polgármestere. politikus. Az ötödiken Tordai Teri színésznő neve olvasható, a hatodikon Sike András birkózó, a hetediken Prof. Dr. Bitskey István akadémikus nevük olvashatók. A nyolcadik csillagot Kopcsik Lajos cukrászmester, a kilencediket Koltai Lajos operatőr kapta.

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

Vélemény, hozzászólás?