Vitányi László szakmai igazgatóval beszélgettünk az utánpótlásnál folyó munkáról


Az év vége kapcsán Vitányi László szakmai igazgatót kérdeztük az Eger SE utánpótlásánál és női csapatánál folyó munkáról, valamint az aktuális tervekről.


Utánpótlás játékosaink számára jó ugródeszka a megyei I. o. szereplő második, hogyan látja a beilleszkedésüket a felnőttek közé?

– Az utánpótlás értékelését furcsa módon a megyei első osztályú csapattal kell kezdeni, hiszen a második számú együttesünk immáron egyértelműen a felnőtt labdarúgásba történő bekapcsolódást segíti elő. a nálunk nevelkedett játékosoknak. Óriási segítség ehhez a nálunk játszó rutinosabb labdarúgók hozzáállása, akarata. Bár együttesünk jelenleg a hátsó régióban található, szinte minden meccsen 7-8, a versenykiírásban meghatározott korú fiatal kap szerepet, akik többször is remekül játszanak, valósítják meg az edzésen gyakoroltakat. Hat abszolút újonc húzta fel ősszel a felnőtt mezt, de a “rutinosabb” fiatalok is az ötödik-tizedik meccsüket játszották.

Hogyan érintette a koronavírus járvány a csapatainkat, miként próbálták átvészelni ezt az időszakot?

– Utánpótlás vonalon, ahogyan a felnőtt csapatainknál is mély nyomot hagyott 2020-ban a világjárvány. Bár játékosaink nagy része megmaradt a sportágnak, néhányan azért lemorzsolódtak és az ősz is sokat a karanténról szólt. Mindenképp dicséretes, hogy mind az online edzésekhez, mind a szigorított intézkedésekhez szinte azonnal alkalmazkodtak a kollégák, a játékosok és a szülők is.

Utánpótlás területén milyen játékosmozgás történt ebben az évben?

– Utánpótlás csapatainkból nyáron 28, télen pedig 20 játékosunk igazolt el, így összességében 2020-ban 48 játékos távozott tőlünk, azonban többsége akadémiára vagy velünk azonos besorolása klubba.

Hogy ítéli meg a munkát az utánpótlás terén folyó munkát az egyesületnél, milyen a kapcsolat más csapatokkal a régión belül?

– A korosztályok létszám problémáit sikerült enyhítenünk, már csak néhány olyan korosztály van, ahol mindenképpen szükséges a létszám javítása. Az edzők és a játékosok igyekeztek a körülmények ellenére színvonalas munkát végezni, ami legtöbbször sikerült is. A csapatoknál jó hangulat uralkodik, de egyértelmű célunk a még magasabb szakmaiság. Tudom, sokakat érdekel, hogy eredményekben hogyan jelenik meg a munkánk, erre azt válaszolhatom, hogy a csapataink az előzetes várakozásainkat elérek, több esetben meg is haladják. Örülök, hogy a klub megítélése is pozitív irányba kezd változni a sportdiplomácia terén, hiszen egyre több régiónk béli együttes tárgyal velünk vagy keressük az együttműködés lehetőségét egymással.

A saját rendezésű Titánium Liga hogyan váltotta be az terveket?

– A Bozsik Programok mellett a saját rendezésű Titánium Liga is sikeresnek mondható. Úgy érzem, hogy most jutottunk el arra a szintre, amikor a hibákat már minimalizáljuk a rendezés során, ezáltal az Észak-Keleti Régió kiemelkedő sorozatának fog számítani 2021-ben is.

A egyesületnél komoly munka folyik a női labdarúgás területén is, hogy látja ezt a folyamatot?

– Női vonalon másfél évvel ezelőtt a tömegesítés, idén nyáron pedig a finom hangolás kezdődött el. Több klubtól kapunk remek visszajelzéseket a lányok állapotáról, képzettségéről, a csapatok játékáról. A munka tovább folytatódik, mert szeretnénk, hogy a leány vonalnak is vonzóak legyenek együtteseink.

Hogyan értékeli az utánpótlás helyzetét, különösképpen a 2021. tervezett utánpótlás átszervezéssel kapcsolatban?

– 2018. nyár végén érkeztem a klubhoz, amikor is az operatív vezetővel kitűztünk célokat magunk elé, amelyet úgy gondoltuk, hogy 5 éven belül megtudunk valósítani olyan mértékben, hogy egy esetleges átszervezés vagy szigorítás esetén klubunk megfeleljen a magas MLSZ által meghatározott követelményrendszernek utánpótlás vonalon. Szerencse vagy sem, de az MLSZ már jövőre jelentősen átszervezi az utánpótlás képzést, így az utunk felénél vizsgálták meg klubunkat, méghozzá a Double Pass által. 73 egyesület pályázik a 30 helyre. Mi megmutattuk honnan hova tartunk és jelenleg hol állunk, tisztában vagyok azzal, hogy kb. 72 klub jelentős lobbit folytat a B-szintre történő auditálás érdekében. Mi ebben a kivételt jelentjük. Azt gondoljuk, hogy ha a szakértők szerint nem állunk még készen, akkor erővel nem kell magunknak akarni hiszen ők a szakértők, viszont, ha készen állunk, akkor teljes erővel tudjuk belevetni magunkat a projektbe. A döntés januárra várható és ahogy említettem a vártnál hamarabb nézték meg klubunkat. A klubban dolgozók, sportolók és a klubot támogatók óriási munkája van abban, hogy nem egészen a célidőszak felénél eséllyel pályázunk – ez mindent elmond a befektetett munkáról és természetesen bízunk a pozitív döntésben.

Szeretném megköszönni az operatív vezető és az operatív vezetésben dolgozó kollégák munkája mellett, az összes edző, játékos, támogató, szülő segítő munkáját. A járvány miatt idén kevesebb SZMK kapcsolattartás zajlott, de így is megállapíthatom, hogy a szülői réteg is nagyon pozitívan áll a klubhoz, amelyet ezúton is köszönök. Szintén meg kell említenem a szurkolókat is, akik az NB III. mellett többször látogatták a többi csapat meccseit, ami nagyon jó érzés a játékosoknak.

Szeretnék kívánni mindenkinek meghitt, áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben, tervek megvalósulásában gazdag boldog új évet!

Hajrá Eger!

Köszönjük a válaszokat, sok sikert kívánunk a további munkához!



 

Vélemény, hozzászólás?