Interjú Vitányi László szakmai igazgatóval

 


Ezúttal Vitányi László szakmai igazgatót kérdeztük a magunk mögött hagyott 2020-2021-es szezonról.


Mint szakmai igazgató, hogyan látja az Eger SE helyzetét?

– A jelenlegi pozíciót a “honnan indultunk és hová tartunk” folyamat tükrében áttekintve, ahogy már többször is mondtam: a klub előrébb tart, mint ahogyan azt a három évvel ezelőtti érkezésemkor meghatároztuk. Nagyjából a mostani eredményeket az ötödik év végére szerettük volna legkésőbb elérni. Azonban nehogy azt gondolja szerkesztő úr, hogy “minden happy”, mert látjuk a hibákat és azt kell mondjam, hogy van belőlük sajnos. Azonban a Tehetségközponti besorolással, valamint az NB III-as élcsapat titulussal az egri klub elfoglalta azt a helyét a magyar labdarúgás térképén, ahol minimum állnia kell.

Az Eger SE II. és a női felnőtt csapat teljesítményét hogyan értékeli a szezonban?

– A második csapatunk fő célja a fiatalok részére a felnőtt labdarúgásba történő beépítése volt. Rengetegen mutatkoztak be a megyei első osztályban idén, ami pozitív és a célkitűzés ezen szegmensének megfelelt. Elévülhetetlen érdemei vannak a régebb óta a második csapat keretéhez tartozó játékosoknak, hiszen nélkülük ez az év nem ment volna végig, mindent megtettek, hogy jól funkcionáljunk és egy remek társaságról beszélünk, akikkel öröm volt együtt dolgozni. Az eredmény nézőpont kérdése. A versenykiírás szerint bentmaradtunk – ez volt az alapcél, de azt gondolom, hogy a pályán nyújtott játék többször is jobb volt, mint a meccs végén kiosztott pontok, ezért ezzel a résszel nem vagyok elégedett. A női foci egy más “tészta”. A lányok szuperek, akarnak, az év döntő részében magas volt az edzéslétszám és mezőnyben igencsak jól játszottunk. A kapu előtti játékot, befejezést még többet kell gyakorolni, de a hölgyek hozzáállása és emberi tulajdonságai miatt nem lehet negatívan értékelni az évet!

Mint az egyesületnél az utánpótlásért felelős szakember, mikét látja az utánpótlás csapataink szereplését?

– A szereplés értékelése utánpótlás vonalon több tényezős dolog. Hacsak az eredményeket nézem, akkor a fiú U19 és az U14, valamint a lány U20, U16, U14 teljesítménye éremben is testet öltött, több gólkirályt is adtunk. Ha azt nézem, hogy U17-es és U19-es csapatból mennyien mutatkoztak be felnőtt gárdában az megint egy másfatja siker. Ha azt nézem, hogy mennyi játékosunkat vitték el az akadémiák, hogy milyen kiélezett mérkőzéseket tudtunk megnyerni, akkor az megint egy pozitív “szereplés”. A nem bajnokságban szereplő korosztályaink többször nyertek, mint kikaptak a különböző eseményeken, de a nagyobb eredmény, hogy látszik mit szeretnénk játszani, a játékosok tisztában vannak azzal, amit az edző kér tőlük és szintén nagy elismerése a munkának, hogy az alsóbb korosztályokban jelentős létszámemelkedést láthattunk. Fontos, hogy pedagógusként az edzőink milyen “útravalót” adtak a gyerkőcöknek és még sorolhatnám. Szóval egy utánpótlás szereplésének értékelése nagyon sok lábon áll, ahol az imént felsorolt pozitív dolgok mellett a negatívok is a serpenyő másik oldalán vannak – de összességében a pozitív oldal jobban dominál.

Milyen tervek fogalmazódtak meg a jövőre nézve?

– Jelenleg a Tehetségközponti státusszal járó plusz feladatok megoldása áll előttünk, de az alapvető cél, hogy mind a körülményeken, mind az edzések minőségén és úgy általában minden szegmensen tovább emeljük a színvonalat. Fontos lépcsőhöz értünk, három év tömény munka van a klub mögött. Most értékelni kell az eltelt időszakot, fel kell vázolni a következő évek elvárásait, majd meg kell nézni, hogy milyen szakmai vezetővel, szakember gárdával és egyéb személyzettel lehet azokat megvalósítani. Fontos napok előtt állunk a klub közeljövője életében. Sok mindenről sok szó esik, de a dicséret általában nem elég hangos. Most megragadom ezt a fórumot és megemelem a kalapom a klub érdekében dolgozó operatív és egyéb személyek előtt, óriási munkát végeznek. Ezen a szálon továbbhaladva nagy vastaps illeti az edzőket, hiszen sokszor nem is lehet látni mekkora munka van abban az időben, amit a gyerekekkel töltenek – remek embereket is megismertem közöttük, büszke vagyok, hogy együtt nyomtuk végig ezt az évet és az auditot is. Nem utolsósorban pedig dicséret a gyerekeknek és a szülőknek is. Rengeteg áldozatot hoznak, aminek egyik haszonélvezője a klub, a közös célunk érdekében -a gyerekek neveléséért. Egy ilyen dicséret halmazból nem maradhatnak ki az egri szurkolók sem, akik lehetőségeikhez mérten egyre több rendezvényen jelen vannak, nagyon számítunk rájuk!

Köszönjük a válaszokat, sok sikert kívánunk a jövőhöz!



 

Vélemény, hozzászólás?