U19: Fegyelem, alázat, őszinteség

 

A következő idénytől az U19-es gárda megtapasztalhatja azt milyen, ha felnőttként kezelik őket, amikor már felnőtt játékosoknak számítanak. Gyarmaty Attila szakmai igazgató, valamint dr. Vitányi László, Fűkő Tibor és Hegedűs Dávid edzők mondják el miért született a döntés, illetve mit várnak el a gárdától.

Gyarmaty Attila szakmai igazgató: Az utánpótlásból az U19-et a megye I-el összevonjuk, hogy így a felnőtt csapat fennhatósága alá tartozzanak. Segíteni szeretnénk őket az utánpótlás és a felnőtt labdarúgás közötti híd átívelésében. Egy emelt létszámú szakmai stábbal fognak együtt dolgozni a fiatalok a 2004, 2005-s korosztályról beszélünk itt. Három edző foglalkozik majd velük: dr. Vitányi László, Fűkő Tibor, valamint Hegedűs Dávid. Mellettük pedig a felnőtt csapat stábja Szekeres Adrián és Pósán László is kontrollálni fogja őket és szemügyre veszik a mindennapi munkájukat, nyomon követik a fejlődésüket, a mérkőzéseket.

Az utánpótlásból a felnőttbe átsegítve. Ebben Hegedűs Dávidnak kulcsszere jut, hiszen ő helyi nevelésű, innen fegyelemmel, kitartással és szorgalommal egészen NB I-es szintig jutott. A tapasztalatokat tovább tudja majd adni a fiataloknak, valamint már a Talent képzésünkben is részt vett. Gondolkodásban, illetve gyakorlatban is van hozzáértése. Természetesen mellette az összes edző segíteni tudja a játékosok fejlődését, beilleszkedését, valamint a végzettségeik is meg vannak ahhoz, hogy támogatni tudják a gárdát.

Azért is lesz jó nekik, mert ez egy átmenet lesz UP-ből a felnőttbe ráadásul még több szakember foglalkozik velük. Segítjük őket abban is, hogy ha a tanulást is fontosnak tartják. A tanulást össze tudjuk kötni a focival, így van egy gyakornoki programunk, ha valakit érdekel a labdarúgáson kívül az edzősködés, a masszőri munka, a videoelemzés, vagy akár a gazdasági rész. Több funkciós lesz ez az év, meg az U19, megye I-nek és a felnőttnek is összecsatolása lesz ez.

A szakmai igazgató mellett a három edző is elmondta, mit vár el a csapattól.

Vitányi László: Innentől kezdve felnőtt játékosoknak számítanak. Egyetlen céljuk lehet, hogy minél hamarabb az NB III-as kerethez kerüljenek. Változó minden héten, hogy U19-ben, vagy megye I-ben játszik egy játékos, de az a cél kell, hogy előttük lebegjen, hogy minél hamarabb az első csapathoz tudjanak kerülni. Azt várjuk el tőlük, hogy edzenek, készüljenek, akár egy U19-es meccsre, mint hogy ha már felnőtt szinten kellene játszaniuk. Sokan be fognak mutatkozni a megye I-ben, cserébe mi is úgy kezeljük őket, mint a felnőtteket, olyan edzéseket, körítést kapnak. Bízunk benne, hogy ha valaki kikerül az utánpótlás rendszerünkből 19 évesen, addigra már 1-2 felnőtt rutinnal, illetve 30-40 megye I-es mérkőzéssel a lábában, sokkal jobban el tud majd helyezkedni a labdarúgás világában.

Fűkő Tibor: Az U19-es csapat tagjaival az elsődleges feladatunk ebben az évben hogy valamelyik felnőtt csapatunkba minél többször be tudjanak bemutatkozni és játszani. Nyilván az elsődleges cél az lenne, hogy olyan munkát végezzünk, amivel Szekeres Adrián figyelmét felkeltik a srácok és meghívást kapnak az NB III-as keretbe. Ez az év nagy lehetőség az Egri fiataloknak, DE csak akkor, ha nem Mi edzők akarjuk ezt jobban, hanem a fiatalok. Reméljük, a hozzáállással nem lesznek gondok, hangsúlyoztuk is nekik az első találkozáskor.

Hegedűs Dávid: Az edzői elvárásaimat vázoltam a csapat számára a megbeszélésen. Három fő összetevőből áll: Fegyelem, őszinteség és az alázat! Saját példámat hoztam fel sokszor. Úgy gondolom, amit eddig elértem azt az alázatomnak is köszönhetően értem el.

Fegyelem nélkül nem megy. Természetesen itt nem katonai fegyelemre gondolok, hanem arra, hogy ha munka van, edzés akkor mindenki odafigyel, teljes erőbedobással, az adott feladatra koncentrál. Őszinteség, nyitottság ez is fontos egy csapat életében. Én szeretnék a játékosok mentális állapotával is foglalkozni, ezért kérem, hogy legyenek őszinték. Nem vagyok álszent én is voltam fiatal, tudom, hogy ilyenkor nem csak a pálya létezik, hanem a szórakozás is. Ez viszont nem érdekel! Pályán kívül azt csinál, amit szeretne, természetesen az élsporthoz megfelelő életmódot folytatva, viszont ha edzés van, akkor tegye bele a munkát és koncentráljon, dolgozzon, hogy sikeres labdarúgóvá váljon.

Magyar szinten, profi szinten játszottam rengeteget tapasztaltam, tanultam és ezt szeretném átadni gyakorlatba is, meg elméletben is. Úgy gondolom, hogy sokat tudok segíteni ebbe, hiszen az elmúlt 2 év tapasztalatai szerint, már edzősködtem ebben az időszakban, mint egyéni képző. A mai napig tanulok én is, fejlesztem magamat. A felnőtt futballba, amikor belép az ember az teljesen más, át kell esni bizonyos folyamatokon amelyek, segítenek a mentális felkészülésben, hogy hogyan dolgozza fel a játékos ehhez is kell az őszinteség, hogy tudjuk, miben kell segítenünk neki.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

Vélemény, hozzászólás?