Elhunyt az egri NB I-es női csapat egykori edzője, Benke Ferenc

Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

71 éves korában elhunyt Benke Ferenc korábbi labdarúgó, gólkirály, az egri NB I-es női csapat egykori edzője. A tréner 3 év alatt, 58 bajnoki mérkőzésen vett részt a női gárdával 1983 és 1986 között. Vezetésével az első szezonban az 5. helyen végzett az együttes. Benke Ferenctől február 24-én, pénteken 13 órakor Egerben, a Hatvani temetőben vesznek végső búcsút.

Nem sok esélyt adva a kapusoknak, a 11-esek biztos lábú végrehajtójának számított. Az 1977/78-as idényben a Bélapátfalvai Építők színeiben 34 találattal (három alkalommal idegenben játszva lőtt négy-négy gólt) megyei I. osztályú gólkirályi címet szerzett – olvasható a Heves Megyei Hírlap oldalán.

Korábban pedig így fogalmaztak róla, az egri 3-as számú általános iskolában tanult, amikor testnevelő tanára javaslatára atlétizálni kezdett a sportiskolában, majd később az Egri Dózsa serdülő labdarúgóinak akkori edzője magával vitte focizni… így kezdődött labdarúgópályafutása,1965-ben lett igazolt labdarúgó. Pályafutásának tudását az NB I-es Egri Lendület női gárdájánál, majd Egerszalókon kamatoztatta.

A Magyar Labdarúgó Szövetség égisze alatt az 1983/1984-es idényben írták ki először a női országos első osztályú labdarúgó bajnokságot. Tekintettel arra, hogy az azt megelőző időszakban az egri hölgyek sorra nyerték a különböző tornákat, eseményeket, így az első bajnokságban is helyet kaptunk – azaz a honi NB I. alapítói vagyunk!

1983/1984 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

A csapat Benke Ferenc vezetésével az alábbi 18-as kerettel vágott neki a történelmi bajnokságnak:

KAPUSOK: Száva Mária, Kollár Anita, Barkóczi Klára

VÉDŐK: Csányi Judit, Soós Margit, Zuznai Anna, Ballagó Erzsébet, Ipacs Ilona, Mata Anikó

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Nagyné Szarvas Ildikó, Nagy Dóra, Vajmi Csilla, Papp Annamária

TÁMADÓK: Bartháné Lánszky Mária. Kóré Mária. Fehér Judit, Soós Éva, Garics Margit.

Az együttes a tabella ötödik helyén végzett.

1984/1985 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

Továbbra is Benke Ferenc irányítja az együttest, amely ismételten az ötödik helyet szerezte meg. A keret nagy része egyben maradt. Olyan játékosok csatlakoztak, mint Szepesházy Krisztina, Móréné Rácz Zsuzsanna, Nagyné Szarvas Ildikó, Ballagó Erzsébet vagy Mata Anikó.

1985/1986 – EGRI LENDÜLET, NB I.:

A harmadik évét kezdte meg vezetőedzőként Benke Ferenc, a csapat a hatodik helyen fut be. Olyan játékosok csatlakoztak az egri együtteshez, mint Bagi Ilona vagy Szomolyai Istvánné.

Az Egri Lendület edzőjeként (az álló sorban jobbra)
Forrás: családi album/Heves Megyei Hírlap

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?