U19 leány: Hullámvölgyek-hegyek, az 5. hely lett a vége

Győzelem, vereségek, győzelem, vereségek, győzelem. Így kezdte az őszt az Eger SE U19-es leány csapata. Ezzel a sorozattal a tabella közepén végeztek ősszel. 

Nem indult túl jól a tavasz, az első győzelmet májusban az FC Hatvan ellen szerezte meg a gárda. Végül hétszer nyert a csapata, 9 esetben pedig kikaptak. Az idényt az 5. helyen zárták. https://adatbank.mlsz.hu/club/59/0/25962/22/251689.html

Dr. Vitányi László vezetőedzőt kérdeztük a szezonról.

– Röviden értékeljük az őszt.

– Az ősz eléggé “változatosra” sikeredett, amit pontosan jelez, hogy ugyanannyi győzelme és veresége volt a csapatnak. Az U19-es korosztály ebben a bajnoki szezonban furcsa kettősséget töltött be, amikor jól sikerült felállnunk, akkor remek meccseket játszottunk, amikor nem a stabil csapat szerepelt (sérülések, válogatott meghívók, felnőtt bajnoki, stb…) akkor a színvonal már nem volt az igazi.

– Milyen volt a tavasz?

– Az őszihez tudnám hasonlítani, hiszen az első félévben tapasztalt hullámvölgyekkel és -hegyekkel találkoztunk ekkor is. Az mindenképpen negatívum az egyéni célok tekintetében, hogy Berencsi Bernadett a sérülése miatt több mérkőzést is kihagyott, így nem tudta a gólkirályi címet megszerezni, viszont az érem másik oldala az, hogy a góllövők dobogóján két egri hölgy is található és nagy büszkeség, hogy több játékos is bekerült a korosztályos magyar válogatottba.

 

– Melyik az mérkőzés, amit kiemelnél, amiből lehet építkezni és miért?

– A klub, ezáltal mi edzők is játékos építésben gondolkodunk, amelyben fontos szerepet kap a csapat és az egyén is. Nem gondolom, hogy egy meccsből kellene építkeznünk. Pontosabban, ha ezt tennénk, akkor talán magunkat is becsapnánk. Minden mérkőzés szolgál valami tanulsággal, akár pozitív akár negatív is az. Viszont nem szeretném a kérdést megkerülni, ezért az egyik ilyen meccs legyen az idegenbeli, nyíregyházi győzelmünk. A későbbi bajnok két góllal vezetett a félidőben, de a második játékrészben hat gólt szerezve sikerült a győzelmet megszereznünk. A másik meccs pedig legyen az Újpest elleni hazai vereség, ahol a vendégeknél egy játékos megmutatta azt miképpen kell magabiztosan, óriási önbizalommal focizni még akkor is, ha különböző okok miatt nem is a legjobb vagyok a pályán.

 

– Az 5. helyen végzett a csapat. Mekkora előrelépés ez?

– Ahogy fentebb is említettem nem a helyezés jelenti a feltétlen előrelépést vagy épp a stagnálást. Az idei évben nem feltétlenül U19-es csapatunk volt, hiszen sem “túlkorost” nem játszattunk, de még az utolsó utánpótlás, azaz 2004-es korosztályból sem volt játékosunk. Viszont ezáltal rengeteg plusz lehetőséget kaptak a fiatal játékos, akik közül többen is már a felnőtt csapatunk oszlopos tagjai, ezáltal az U19-ben a mérkőzés rutint tudták növelni.

– Milyen változásra lehet számítani a játékosok szempontjából?

– Már érintettem, hogy a korosztályból senki nem fog “kiöregedni”, viszont többen is belépnek ebbe a korcsoportba. Hegedűs Zsolt kollégám és a többi edző rendkívül sokat segített az évad folyamán, ezekben a napokban történik a keret végleges kialakítása. Az U19-ben jelenleg 27 (!!!!) játékosra tudunk számítani az elmúlt évi pályára lépések alapján, most szondáztatjuk a játékosokat, hogy ki az, aki nálunk is marad illetve folytatni tudja a focit a következő bajnokság során is. Az bizonyosnak tűnik, hogy Varga Janka, Bukta Nikolett, Smuczer Mira, Polányi Petra és Jakab Zsófia az első keretet fogja erősíteni, de szerepelni fognak az utánpótlásban is. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a korosztályos válogatott Berencsi Bernadett marad-e a klubnál, hiszen ha marad, akkor jóval acélosabb lehet a csapat a következő szezonban.

 

– Mi vár nyáron a csapatra? Felkészülés, strandfoci.

– Egyelőre a levezetést követően, június végétől pihenés. A felkészülés júliusban fog elkezdődni a korosztálynak és az sem titok, hogy szeretnék egy olyan edzőt találni a lányok mellett, aki a felnőttben focizik és ezáltal is tudja segíteni az integrálást. Amennyiben ez nem sikerül, akkor sem esünk kétségben, hiszen tettre kész, remek edzőink vannak a lány szekcióban.

 

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


Vélemény, hozzászólás?