Jakab Zsófia: ,,Talán a legnagyobb célom, hogy egyszer egy teltházas stadionba játszhassak több ezer néző előtt.”

Jakab Zsófia jelenleg vezeti az NB II.-es női labdarúgó bajnokság góllövőlistáját 12 találattal, így összesen 244 gólnál jár az MLSZ adatbankja alapján. 2016-ban igazolt az Eger SE-hez, akkor a fiúk között kapott helyet, majd sorban érkeztek a csapattársak a ,,lánybandába”. Többek között Berencsi, Bacsó, Vincze-Pap, Nagy. 2017-ben az Eger SE akkori leány utánpótlás csapata a futsal U11-es bajnokságban vett részt. A 2019/20-as szezonban pedig már a leány U14-es bajnokságban szerepeltek. 

A 2020/21-es szezonban Zsófi az U14-es és az U16-os csapatban is szerepelt, utóbbi megnyerte a korosztályos bajnokságot. Telt az idő és a játékost 2022.10.27-én behívták az U15-ös magyar válogatott összetartására is. Egészen elképesztő módon érkeztek akkor az előző szezonban a leány országos válogatott meghívók klubunkhoz. U15-ös korosztályban Zsófi által voltunk érdekeltek azonban az U16-hoz soroljuk, hiszen 2008-as születésűként a korosztálya mellett az egy évvel idősebbek közé is meghívást kapott!

Fiatal kora ellenére több edzésen és felkészülés mérkőzésen is a felnőtt NB II.-es keretet erősítette az előző idényben, azonban akkor még nem töltötte be a 15. életévét, így Zsófi csak ettől a szezontól játszhat bajnoki mérkőzésen a csapattal. A játékos számára sűrű az év hiszen az Eger SE U19-es, U16-és a felnőtt női csapatánál is helyt kell állni, azonba Zsófi előtt nincs lehetetlen. A foci múltjáról, az NB II.-ben töltött időről, valamint a jövőjéről beszélgettünk vele.

Mióta az életed része a foci?

Már három évesen a kertben fociztam a tesómmal és az apukámmal. Hatévesen addig nyaggattam a szüleimet, amíg el nem vittek az ESE-be. Akkor még nem volt utánpótlás lány csapat, így a fiúk között kaptam helyet. Az első meccsem a fiúkkal a körcsarnokba volt, ahol egy kis duci szőke kislányként kitűntem közülük. Óriási öröm volt, amikor megjelentek a fociszerető lányok is a pályán, ma is ők a legjobb barátaim.

Hogy érzed magadat Egerben?

Nagyon jól érzem magam Egerben. Ide köt minden, a családom, a barátaim. Az ESE a második otthonom, amikor csak tehetem a pályán töltöm az időmet.

Fiatal korod ellenére már az előző szezonban is edzettél az NB II-es női csapattal, az idénytől pedig már játszol is a csapatban. Hogyan éled meg mindezt? 

Az előző szezonban még csak az edzésekre jártam a csapathoz, mivel még nem voltam elég idős ahhoz, hogy játszhassak is. Nagyon vártam már, hogy pályára léphessek a felnőttek között. A nyár folyamán már edzőmeccseken is részt vettem a lányokkal, így nem volt teljesen idegen velük játszani az első meccsemen az NB II-es bajnokságban.

Milyen a ,,nagyokkal” együtt dolgozni? Mik a tapasztalataid?

Sikerült gyorsan megtalálni a közös hangot. Rengeteg segítséget kaptam tőlük, hogy minél eredményesebb lehessek. Bíztatnak, erősítenek, hisznek bennem, ez mindig jól esik. Megerősít abban, hogy jó döntést hoztam akkor amikor maradtam.

Számos gól tulajdonosa vagy a szezonban már most! Milyen érzés számodra, hogy több meccsen meghatározó góllövő vagy?

Elmondhatatlanul jó érzés, de olykor egy kicsit teher is rajtam. Nagyon örülök neki, hogy a góljaimmal sikerhez tudom segíteni a csapatot. Bízunk a feljutásban és mindent megteszünk a cél eléréséért. Remélem, hogy egyszer-kétszer azért még betalálok a kapuba.

A góllövőlista 2023.10.19-i állása! 

Milyen meghatározó élményeket szereztél eddig egri színekben?

Több tornát megnyertünk már az évek folyamán, az utánpótlás csapatommal bajnokok lettünk, valamint két alkalommal átvehettem a Dr. Csomós Tamás -díjat a korosztály legjobb futsal játékosaként.

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Egyetemistaként valószínű, hogy már nem az Eger keretét fogom erősíteni, de bízom benne, hogy az itt töltött évek alatt sikerül feljutnunk az NB I-es bajnokságba. Szeretném kipróbálni magamat egy külföldi csapatban is, ha a lehetőség adja. Spanyolország vagy Anglia kedvező úti cél lenne, de ez még messzebb van.

Fotó: 2023.09.10. Eger SE – BVSC-Zugló 8-2

Mi a legnagyobb célod, amit elszeretnél érni a fociban?

Régi nagy álmom az FC Barcelona-ban játszani. A Magyar női A válogatott keret tagjaként szeretnék majd pályára lépni. Talán a legnagyobb célom, hogy egyszer egy teltházas stadionba játszhassak több ezer néző előtt. Úgy gondolom, hogy a célok és a feladatok is idővel gyarapodni fognak.

Jakab Zsófia pályafutása IIT érhető el.

Fotó: 2023.0910. Eger SE – BVSC-Zugló 8-2

Kövesd csapatunkat az Instagramon is, csak egy kattintás!


 

 

Vélemény, hozzászólás?