A 2023-as év végéhez közeledve, a mögöttünk hagyott esztendőt összefoglalva kértük fel Dr. Vitányi Lászlót a női szekció vezetőjét, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre, egyúttal próbáljuk meg röviden értékelni azt a folyamatot, amit nap, mint nap látunk!

Ahogy már megszokhattuk a lányoknál, nem mondhatjuk, hogy teljes mértékben lezárta női szekciónk az esztendőt, hiszen az év utolsó előtti napján az U19 és a felnőtt együttes is egy tornára hivatalos, ráadásul a lányok folyamatosan edzenek és január első hétvégéjén már tétmérkőzésük is van!
Ettől függetlenül kértünk egy helyzetjelentést!
HONLAP: Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy sporttörténelmi éven vagyunk túl, hiszen 2023 végére a női részleg elérte, hogy ovis csoportok mellett U7-U9-U10-U11-U12-U14-U16-U17-U19 korosztályban is utánpótlás csapatokat versenyeztet, ráadásul négy felnőtt együttesért is szoríthattunk idén.

VL: Köszönjük a klub nevében a dicséretet, de ezeket a sikereket, létszám növekedést nem lehet csak a női részlegnek betudni. Ebben a kérdésben az egész klub dinamikus fejlődése is közrejátszik. Meggyőződésem, hogy ez a “siker” közösen a fiú játékosokkal együtt értékelendő. Mégpedig pozitívumként. Nagyon sok utánpótlás játékos választotta a sportágat és a klubunkat, de amit mindig fontosnak emelek ki, hogy lehetőség szerint valamit sportoljon a gyerek.

HONLAP: Megfelelő stábok állnak rendelkezésre a korosztályos csapatok versenyeztetéséhez?
VL: Nincs az a vezető, aki ne tudna fejleszteni, így nyilván mi is. Ezt a dolgot is klubszinten kell nézni és úgy gondolom, hogy egy-két szakembert még elbírna a rendszer. Azonban nagy előrelépést várunk a következő évben ezen a téren is.
HONLAP: Szintén sporttörténelminek mondható csapataink eredményessége, hiszen a 7 olyan csapat közül, ahol bajnoki tabellát vezetnek hat a dobogón áll, ráadásul az az egy is mindössze két ponttal szorult le. Mindemellett az épp pihenő strandlabdarúgó csapat újból kivívta az első osztályú szereplés jogát, míg futsal csapatunk soha nem látott magasságokban, a legjobb 8 között van a magyar kupában.
VL: Ha számszerűleg nézem, akkor nagy siker, hogy ezek a csapatok a dobogón telelnek, de helyén kell kezelni a dolgokat. Folyamatokban, egyéni fejlesztésben és jövőképben gondolkodunk. A pillanatnyi tabella, siker nem kerülhet az egyén felnőtté, labdarúgóvá válása elé. Az is valószínű, hogy év végén nem lesz 7/6 az eredményünk ezen a téren, ezért aki a számok bűvöletében él, az még most élvezze ki a helyzetet.
HONLAP: Érintsük fél mondattal a felnőtt csapatunkat is, amely a negyedik helyen áll és 23 év után a legjobb eredményt produkálja. Mi lehet a cél? Hogyan áll a játékoskeret!
VL: Az alapkoncepció az, hogy viszonylag közeli régióból, alkossák a keret nagy részét a játékosok, akikre hosszú távon számíthatunk és egyfajta életutat is kínálhatunk nekik a foci mellett. A következő szezonban szeretnénk végig harcban lenni a bajnoki címért, míg a realitás az, hogy a 2025/2026-os bajnokságban fel kellene jutni a honi első osztályba. A tavasszal szeretnénk a dobogóra fellépni. Hosszú távon gondolkodunk, a nyári leendő átigazolásokkal már most tárgyalunk. A keretet jelenleg 25 játékos alkotja, ebből 23 játékos 2025 nyaráig van elkötelezve hozzánk. A maradék két játékos is remélem hamarosan csatlakozik a többséghez, így tényleg csak a hiány posztokra kell játékost találnunk.
HONLAP: Most már hagyományosnak nevezhető a “nagy szülői értekezlet” ahol az összes szülő és játékos jelen lehet, emellett több programot is szerveztetek – többek között a 40 éves jubileumot.
VL: Fontos a visszajelzés számunkra és szeretném, ha mindenki tudná milyen úton halad a klub, mik az elvárások és mit tudunk teljesíteni. A szavaknak súlya van, ezért kezdődik úgy minden szülői, hogy a korábban megbeszélteket végig vesszük: mi valósult meg és mi nem. Sok programot tervezünk, mindezt klubszinten. Nem szeretnénk egy programot csak a lányoknak vagy csak a fiúknak betudni, a klub közösen gondolkodik, közösen dolgozunk.
HONLAP: Mégis volt egy kimondott kezdeményezés, ami a női pályákon tapasztaltakra irányult!
VL: Igen, és továbbra is tartom, hogy edzők összeveszhetnek, játékvezetővel nem kell egyetérteni, szülő lehet elfogult a sajátjatival – de senkinek nincs joga megalázni másnak a gyerekét egy sport, egy játék miatt, főleg nem utánpótlás szinten! Ezt nem fogom senkinek engedni, az egri lányokat – és persze fiúkat -, senki nem bánthatja újra!
HONLAP: Hosszú idő után tevőlegesen is elindult az együttműködés a DVTK-val is. Mit vársz ettől?
VL: Nagyon bízom a kapcsolatban. A Diósgyőr akadémiai szinten van, míg mi Kiemelt Képzési Központ vagyunk, ezért felfelé áramlási lehetőség a nálunk játszóknak. Meggyőződésem, hogy a sikeres együttműködésből a miskolci és egri játékosok jöhetnek ki győztesen. Remélem nincs már messze, hogy egy egri nevelésű lány, DVTK mezben lépjen pályára az NB1-ben!
HONLAP: Milyen az együttműködés a klubban, az egyéb részlegekkel, tekintve úgy is, hogy a klub döntéshozó, azaz Operatív Testületének tagja vagy?
VL: Csak pozitívan tudok nyilatkozni. Az adott szóban nagyon hiszünk mindannyian, ennek megfelelően dolgozunk. Amit a klub vállal, azt igyekszik tartani. Meglátásom szerint nagyon erős vezetői és irodai vonal van a klubnál, ami sokra hivatott, messze viheti a klubot. Pozitívum, hogy Györök Tamás ugyanúgy magának érzi a női részleget is, ahogy én a férfit, ezért szinte folyamatosan agyalunk, dolgozunk a klubnak legjobb megoldáson. Nem véletlenül vagyunk egy irodában is. Mindenki a klub érdekeiért dolgozik és nem saját magát helyezi előtérbe, ezért is tudunk szinte mindenben racionális, az egri klub érdekeit szem előtt tartó döntéseket hozni.
HONLAP: Az utolsó kérdés a felnőtt felkészülésére vonatkozik! Mikor és hol léptek pályára, kész-e már a program, mit lehet tudni az új igazolásokról?
VL: A program még nem végleges, de alakul. Jelen pillanatban két új arc valószínű a felnőtt keretben, közülük egy már biztos, de a bejelentésre csak akkor kerül sor, ha már Egerben lesz. A mérkőzések mellett folyamatosan zajlik a futsal bajnokság is.
TERVEZETT EDZŐMÉRKŐZÉSEK:
Január 11-16 között Hollandia, nemzetközi felkészülési torna (ellenfeleink: Rijnvogels, AFC Amsterdam, Telstar, NPSB),
Január 28. 12:00: EGER – FTC U19
Február 03. 14:00: EGER – FC MINAJ (ukrán)
Február 18. 11:00: FC Fehérvár (NB1) – EGER
Március 02. 11:00: EGER – KASSA (szlovák)Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok a lányok, a fiúk és a klub minden dolgozójának nevében!
A következő részben Györök Tamás évértékelőjét olvashatják!

Vélemény, hozzászólás?